Dossiers

We werken hard aan het voorkomen van een aantal heel concrete gevaren voor jouw internetvrijheid. Hieronder alle dossiers waar we ons nu op richten. Binnen elk dossier vind je een beknopt overzicht van de stand van zaken, artikelen, relevante links en meer.

Dossier

Be a Rebel

Dossier

Bits of Freedom x Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag vragen we aandacht voor internetvrijheid.

Dossier

Grip op profilering

Steeds meer partijen verzamelen en analyseren op grote schaal gegevens over jou. Aan de hand van je profiel wordt je gedrag voorspelt en beïnvloed. Dat kan niet onbegrensd en onzichtbaar.

Dossier

Sleepnet voor geheime diensten

Het kabinet wil de geheime diensten uitrusten met een sleepnet. Daardoor kunnen ze grote groepen onschuldige burgers aftappen. Of dat nu een telefoontje, appje of de online back-up van je foto’s is, alles dat je online doet kan terechtkomen in het sleepnet. Geheime diensten doen belangrijk werk, maar onze vrijheid komt in gevaar als ze een sleepnet over ons leggen.

Dossier

Doe-het-zelf

We houden bedrijven en overheden die onze vrijheid en privacy op internet in gevaar brengen, scherp in de gaten. Maar we helpen we jou ook het heft in eigen handen te nemen. Veilig en vrij online hoeft niet moeilijk te zijn.

Dossier

Privacy Café

Tijdens een Privacy Café zet je de belangrijkste stappen om je online veiligheid en vrijheid te versterken.

Dossier

Vrijheid in je communicatie

De kans is groot dat grote delen van jouw communicatie gaan via Facebook en Twitter, die daardoor bijna een monopoliepositie hebben. Wat als zij ineens besluiten bepaalde foto’s of cartoons te filteren, of zelfs sommige accounts helemaal af te sluiten? Het gevolg daarvan is dat jouw communicatievrijheid onder druk kan staan.

Dossier

Big Brother Awards

Met de Big Brother Awards zetten we elk jaar de grofste privacyschenders in de schijnwerpers. We geven ook een positieve prijs weg, de Felipe Rodriguez Award. Met deze avond laten we zien hoe het is gesteld met het recht op privacy in Nederland.

Dossier

Versleuteling

Je kent vast het slotje in je browser bij het internetbankieren? Daar gebruik je versleuteling. Net als bij het indienen van je belastingaangifte en ook WhatsApp versleutelt automatisch alle berichten. Bits of Freedom staat voor sterke versleuteling.

Dossier

Netneutraliteit – baas over je eigen bits

Jij moet zelf kunnen bepalen wat je doet met je internetverbinding. Of je nou je data erdoorheen jaagt met appen, video’s streamen of alleen maar af en toe mailtje stuurt, dat moet jouw keuze zijn. Mede door ons werk is Nederland wereldwijd koploper in de bescherming van netneutraliteit, maar helaas staat het nog steeds onder druk.

Dossier

Podcast: Insert User

Insert_User is een zesdelige podcastserie waarin we de rol van startups in onze maatschappij aan de tand voelen. Wie zijn die startups die onze toekomst willen bepalen? Welke visie hebben zij voor ons voor ogen? En welke rol nemen wij hier nog in als gebruiker van hun dienst of product?

Afgeronde dossiers

Hier vind je de onderwerpen waar we tot voor kort hard aan hebben gewerkt en waar je ons misschien van kent.

Dossier

Hackwet voor de politie

De politie mag inbreken op elke computer en telefoon in Nederland en laat daarmee onze achterdeuren wagenwijd openstaan voor criminelen. Zo wil de politie Nederland veiliger maken, maar ze maken het juist onveiliger. Een onveilige situatie, mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse politie.

Dossier

Algemene verordening gegevensbescherming (GDPR)

In Brussel werd jarenlang gewerkt aan een privacyverordening, die onze Wet bescherming persoonsgegevens gaat vervangen. Deze herziening was een unieke kans om er voor te zorgen dat jij zelf mag bepalen wat er met jouw gegevens gebeurt. Toen dit onderwerp voorlag in het Europees Parlement stak een ongeëvenaarde lobbystorm op. Bits of Freedom weerstand. Met succes.

Dossier

Lobby-tomie, een kijkje achter de lobbyschermen

De nieuwe Europese privacywet is het meest belobbiede stuk wetgeving in Europa tot dusver. Daarom vroegen wij om openbaarmaking van alle lobbydocumenten die de Nederlandse regering ontving. Wie lobbyden? Wat wilden ze? En wat betekent dat voor jou?

Dossier

Stemwijzer

Politieke partijen besteedden in de aanloop naar de verkiezingen in 2010, 2012 en de Europese verkiezingen in 2014 geen of vele te weinig aandacht aan internetvrijheid. Daardoor wisten tech-geïnteresseerde stemmers niet waartussen ze konden kiezen. Wij bedachten een plan.

Dossier

Zwartboek datalekken

Steeds meer persoonlijke gegevens worden opgeslagen in steeds meer databanken. De kans dat die gegevens op straat komen te liggen wordt daarmee steeds groter. Slachtoffers van datalekken worden lang niet altijd op de hoogte gesteld, terwijl door datalekken veroorzaakte identiteitsfraude een groeiend probleem is. Bits of Freedom hield drie jaar lang een Zwartboek Datalekken bij om de te laten zien dat datalekken aan de orde van de dag waren. En om er voor te zorgen dat er eindelijk druk zou komen om een wet te maken. En die kwam er.

Dossier

Privacy Shield

Het EU US Privacy Shield is de vervanging van het vernietigde Safe Harbor-besluit. Dat besluit zorgde ervoor dat bedrijven makkelijker gegevens van Europese burgers in de Verenigde Staten konden opslaan en gebruiken. Safe Harbor is uiteindelijk door de rechter vernietigd, omdat de Verenigde Staten de gegevens van de Europese burger niet goed beschermde. Met een grote, internationale coalitie riepen wij op om het belang van de burger voorop te stellen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.