Waarom maken wij ons zorgen?
In een vrije en open samenleving speelt de openbare ruimte een belangrijke rol. Het is de plek waar het openbare leven en het publiek debat zich afspelen en waar wij onze democratische rechten —zoals het recht opLees hier het onderzoek dat Paula Hooyman hierover bij ons heeft gedaan vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en non-discriminatie— uitoefenen. Het is belangrijk dat iedereen zich daar vrij voelt. Vrij om samen te komen, je mening te uiten en je te kunnen verplaatsen. De maatschappelijke kosten die de inzet van biometrische surveillance in de openbare ruimte met zich meebrengen zijn te grootLees hier wat wij eerder schreven over gezichtsherkenning in de openbare ruimte. Door de ongerichte toepassing van biometrische surveillance wordt elke voorbijganger in beeld gebracht. Zo kunnen individuen op grote schaal worden geïdentificeerd, geanalyseerd, gevolgd, geprofileerd en gestuurd. Deze technologie creëert een samenleving van wantrouwen, controle en discriminatie waarin je niet langer anoniem kunt deelnemen aan het openbare leven. Dat heeft een beperkende werking op hoe vrij je je voelt je rechten uit te oefenen.
Biometrie wil zeggen dat kenmerken van je lichaam worden gereduceerd tot meetbare eenheden. Biometrische surveillance maakt mensen tot wandelende barcodesKijk hier terug wat we daarover hebben gezegd bij The Hmm die kunnen worden gescand en gekoppeld aan gegevens die al eerder over hen zijn verzameld. Hierbij is het erg belangrijk om te bedenken dat je maar één gezicht hebt, waarvan je de kenmerken niet kunt veranderen en dat je niet thuis kunt laten. Als er eenmaal een barcode aan je gezicht gekoppeld is, ben je daarmee dus altijd te volgen. Eenmaal afgenomen ben jij de controle over die gegevens kwijt en er is geen mogelijkheid je aan de surveillance te onttrekken.
Net als andere profilerende technologie is het in de kern gebouwd om onderscheid tussen mensen te maken en hen als het ware te sorteren. Hierdoor worden zowel bestaande ongelijkheden in onze maatschappij als het machtsonevenwicht tussen overheden, technologiebedrijven en burgers versterkt.
Wij vinden dat deze technologie een te grote inbreuk op onze rechten en vrijheden vormt, en onze open en vrije samenleving schaadt. Nu we gezichtsherkenning op steeds meer plekken om ons heen zien, wordt het tijd om op te komen voor onze vrijheden op straat.