Bits of Freedom is opgericht in 1999. We beïnvloeden beleid en wetgeving ter ondersteuning van een open en rechtvaardige informatiesamenleving. We doen dit door middel van belangenbehartiging, campagne en juridische actie, in Nederland en Brussel.
Bits of Freedom is een stichting met vaste medewerkers, een bestuur en raad van advies. Honderden vrijwilligers dragen jaarlijks bij aan ons werk. We worden financieel gesteund door duizenden donateurs, tientallen bedrijfsdonateurs en door fondsen en projectsubsidies. Om onze onafhankelijkheid te bewaken nemen we geen geld aan van overheden.
Bureau
Het dagelijks werk wordt uitgevoerd door de vaste medewerkers op ons hoofdkwartier in Amsterdam.
Het bestuur van Bits of Freedom treedt op als werkgever en bewaakt het financiële beleid van de stichting.
Sophie Logothetis
Sophie Logothetis is de voorzitter van het bestuur van Bits of Freedom.
Sophie werkt momenteel als programmamanager voor het EU subsidieprogramma Europe for Citizens, dat projecten ondersteunt ten behoeve van burgerparticipatie en democratische betrokkenheid. Ook is ze de liaison van een Europees cultureel netwerk, genaamd EUNIC.
Sahidah Somer
Sahidah Somer is de secretaris van het bestuur van Bits of Freedom.
Sahidah is jurist, afgestudeerd in de masters Notarieel Recht en Staats- en Bestuursrecht. In het dagelijks leven werkt zij bij de overheid en doet ze vooral beroepsprocedures. In haar vrije tijd is ze maatschappelijk betrokken en zet ze zich onder andere in voor mensenrechten.
Peter Rampertaap
Peter Rampertaap is de penningmeester van het bestuur van Bits of Freedom.
Peter werkt bij de afdeling Communicatie en Strategie van de Kansspelautoriteit. Hiervoor was hij toezichthouder bij de Autoriteit Consument & Markt. Hij studeerde cum laude af in Medische Natuurwetenschappen en heeft twee Masters, waaronder één van de London Business School. Peter is altijd maatschappelijk actief geweest. Momenteel is hij is tevens bestuurslid bij Stichting WeConnect en Stichting Netwerk Democratie.
Marjolein Lanzing
Marjolein is algemeen bestuurslid bij Bits of Freedom.
Marjolein Lanzing is universiteitsdocent techniekfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was hiervoor als postdoc verbonden aan de Radboud Universiteit, waar ze onderzoek deed naar de "Googlization of health", en ze promoveerde bij het 4TU Centrum voor Ethiek en Technologie op de ethische aspecten van self-tracking technologieën. In het najaar van 2017 was ze research fellow bij het Human Rights Centre van de Universiteit van Ottawa waar ze onderzoek deed naar surveillance en sociale media.
Rosien van Toor
Rosien is algemeen bestuurslid bij Bits of Freedom.
Rosien werkt momenteel bij Voys waar ze zich bezig houdt met organisatiecultuur, zelforganisatie en strategisch HR-beleid. Ze heeft een Master Militaire Geschiedenis.
Raad van advies
Bits of Freedom heeft een onafhankelijke raad van advies. Deze bestaat uit experts met kennis op het gebied van recht, politiek, media en communicatie, het bedrijfsleven, kunst en technologie. De raad van advies komt twee keer per jaar bij elkaar en geeft advies aan Bits of Freedom over een aantal specifieke vraagstukken over de middellangetermijnstrategie.
Marieke Kuypers
Justine Pardoen
Dr. Justine Pardoen (1959) is Neerlandicus (taalkundige). In 1995 pionierde ze in de online opvoedondersteuning (oprichting Ouders Online) en in het bijzonder de mediaopvoeding. Als specialist ‘jeugd en media’ schreef ze enkele boeken en adviseert ze ook scholen en jeugdprofessionals. Gevraagd én ongevraagd spreekt en schrijft ze over de risico’s van de digitalisering voor onze burgerrechten en in het bijzonder privacyrechten. Ze is een belangrijke stem in het debat over mediawijsheid en mediaopvoeding en heeft bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn over het belang ervan. Sinds 2014 leidt ze Bureau Jeugd & Media. Daarnaast voert Justine denk- en levensloopgesprekken in haar praktijk De Denkruimte.
Petra Oldengarm
Petra Oldengarm is zelfstandig adviseur cybersecurityvraagstukken en adviseert in deze rol zowel de overheid als private organisaties over uiteenlopende strategische thema’s binnen het domein van cybersecurity. Ze is afgestudeerd in de technische informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna heeft ze ervaring opgedaan bij diverse werkgevers, zowel in de publieke als private sector. Gedurende meerdere jaren is ze actief in het domein van cybersecurity, waarvan sinds 2018 als zelfstandig adviseur. Ook was ze gastdocent aan de Universiteit Leiden. Naast haar advieswerkzaamheden is Petra Oldengarm sinds de oprichting (parttime) directeur van Cyberveilig Nederland, branche organisatie van de cybersecuritysector in Nederland.
Haroon Ali
Haroon Ali (1983) is freelancejournalist voor onder meer de Volkskrant en columnist bij het Noordhollands Dagblad. In 2020 verscheen zijn eerste boek Half, over zijn botsende identiteiten als Pakistaans-Nederlandse queer ex-moslim. Ali werd in 2021 uitgeroepen door Ster van de Toekomst door het COC, vanwege zijn inzet voor de regenbooggemeenschap. In 2022 maakte hij de veelbesproken tv-documentaire Het M-woord, over homoseksualiteit binnen de islam, die werd bekroond met de journalistieke prijs De Tegel, in de categorie Achtergrond. Ook won hij in 2023 de Rising Star Award bij de eerste Pan Asian Awards.
Ali werkt momenteel aan zijn tweede non-fictieboek, Spectrum, over de diverse en soms verdeelde lhbtiq+-gemeenschap, dat in november 2023 zal verschijnen, ook bij De Bezige Bij. Hij presenteerde tot voor kort ook de podcast Opgewonden, samen met Yora Rienstra, over seksualiteit in alle vormen en maten.
Jaap-Henk Hoepman
Jaap-Henk Hoepman is voorzitter van de raad van advies.
Jaap-Henk Hoepman is Universitair Hoofddocent bij de Digital Security groepInstitute for Computing and Information Sciences van de Radboud Universiteit Nijmegen en in de vakgroep Transboundary Legal Studies van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij principal scientist en mede-oprichter van het Privacy & Identity LabPI Lab. Hij doet onderzoekZijn onderzoek op het gebied van privacy by design en privacy vriendelijke protocollen voor identity management en het 'Internet of Things'. Hij spreekt regelmatig over deze onderwerpen op nationale en internationale congressen en publiceert hierover in (inter)nationale tijdschriften. Ook treedt hij op als deskundige in de media, en schrijft hij artikelen voor de populair wetenschappelijke pers. Hij is actief in het publieke debatLees zijn blog over privacy en veiligheid in de samenleving, onder meer met zijn vaste column in het Financieele Dagblad.
Maxim Februari
Maxim Februari is schrijver en rechtsfilosoof. Hij is geïnteresseerd in de invloed van technologie op recht, politiek en bestuur. Sinds 2008 is hij lid van het zelfstandig adviescollege DEGAS (Dutch Expert Group Aviation Safety), hij schrijft romans, essays en wekelijks een column op de opiniepagina van NRC Handelsblad.
Sarah Hagens
Sarah Hagens is directeur van pr- en communicatiebureau Hagenshagenspr.com. Groeide op in Rotterdam en woonde daarna enkele jaren in Tokyo en Turijn. Richtte in 2006 Hagens op, een bureau dat merken adviseert over strategische mediapositioneringen en communicatie. Sarah is gespecialiseerd in het sterk en onafhankelijk te positioneren van maatschappelijke en culturele merken en ze toegankelijker te maken voor een breder publiek. Daarnaast is Sarah bestuurslid van de ADCN, het platform voor creativiteit in Nederland dat als missie heeft om creativiteit met positieve impact op economie, cultuur en maatschappij te stimuleren.
Anneke Jansen
Anneke Jansen is zelfstandig ondernemer, nerd by proxy, curator van lezingen en debatten en manager in de uitvoerende kunsten. In 2006 was ze medeoprichter van het Amsterdam Fringe Festival, een festival dat zich ontwikkelde tot een belangrijk onafhankelijk platform voor internationaal experimenteel cross-over theater. Het Amsterdam Fringe Festival onderscheidt zich van andere theaterfestivals door een nadruk op innovatie in cultureel ondernemerschap, een open inschrijving in plaats van het gangbare curatormodel, een horizontale organisatiestructuur met nadruk op inhousetraining en community-building en een festivalformat dat artistieke innovatie combineert met een informele, grenzeloze en toegankelijke context.
Tevens is ze co-founder en mede-eigenaar van voordemensen.nl, een bedrijf dat zich richt op online-oplossingen voor evenementen en festivals, zoals het ontwikkelen van een toegankelijk kassasysteem waar je je niet aan doodergert.
Amade M’charek
Amade M'charek is hoogleraar wetenschapsantropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeksgebieden zijn forensisch onderzoek, forensische antropologie en ras. Ze leidt op dit moment het project Dutchness in Genes and Genealogy en het project Sexuality & Diversity in the Making. Ze is de oprichter en voorzitter van het Europese Netwerk van de Sociaal Forensische Wetenschappen. Haar meest recente onderzoek gaat over face making en race making in de forensische identificatie. Verder is Amade voorzitter van Stichting Drowned Migrant Cemetery waarmee ze zich in Zarzis inzet voor het realiseren en beheren van een begraafplaats voor verdronken vluchtelingen.
Help mee en steun ons
Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.
Dankjewel, je hebt geholpen!
Geef je e-mail adres door voor een betaalbewijs van je donatie. We gebruiken je e-mail alleen om het betaalbewijs op te sturen.
Oeps, er is iets niet goed gegaan
Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.
Op zoek naar een mooi cadeau? Bestel vóór 28 november 12:00 en wij verzenden je bestelling óp 28 november! Sluiten