• Menu

0 recente resultaten

Lotje Beek

Lotje is beleidsadviseur bij Bits of Freedom.

We zijn meer online dan ooit. Dwars door lockdowns, afstanden en tijdzones heen, geeft het internet ons de mogelijkheid om te blijven werken, studeren en socializen. Een handjevol machtige online platformen, beter bekend als Big Tech, faciliteert het grootste gedeelte van onze online wereld. We zijn daardoor afhankelijk geworden van deze platformen. Hetgeen Big Tech nastreeft komt echter niet altijd overeen met de rechten en vrijheden van mensen. Door die conflicterende belangen ontstaat er een spanning tussen de ambities van platformen en onze communicatievrijheid en privacy.

Doordat platformen bepalen wat op hun site toegestaan is, bepalen zij de grenzen voor het publieke debat.

Die spanning is bijvoorbeeld merkbaar binnen het publieke debat, één van de pijlers van de democratie. Waar het publieke debat ooit offline begon op het Forum Romanum, speelt het zich nu steeds meer af op online fora, op de sites van Big Tech. Doordat platformen bepalen wat op hun site toegestaan is, bepalen zij de grenzen voor het publieke debat. Daardoor is dat debat niet vrij, maar gebonden aan de belangen van Big Tech en dat vormt een gevaar voor de democratie. Van zulke spanningen en gevaren worden steeds meer mensen en politici zich bewust. Dit heeft geleid tot ontwikkelingen op het gebied van platformregulering.

Ik ga me bij Bits of Freedom dan ook richten op platformregulering die de belangen van mensen vooropstelt in plaats van de belangen van Big Tech. Dit doe ik door mijn juridische kennis te combineren met mijn strijdlust voor een eerlijke wereld. Ik ben afgestudeerd in zowel strafrecht als internetrecht en heb onderzoek gedaan naar de spanning tussen regulering van desinformatie op online platformen en de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast ben ik werkzaam geweest in de advocatuur en heb ik op Lesbos gewerkt met mensen op de vlucht. In het weekend houd ik er een uit de hand gelopen hobby als pottenbakker op na.

Laatste van Lotje Beek

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag