Bits of Freedom komt op voor privacy en vrijheid van communicatie in het digitale domein: een waakhond voor internetvrijheid dus. Je hebt vrijheid nodig om zelf je leven vorm te kunnen geven. Deze mensenrechten zijn er om die vrijheid te garanderen.

We willen dat jouw privécommunicatie echt privé kan blijven, dat je de regie hebt over je data en profiel, dat je de baas blijft over je eigen apparaten en dat er een vrij en open internet is met toegang voor iedereen.

Met lobbywerk, campagnes, empowerment en zo af en toe een rechtszaak proberen we slecht overheidsbeleid en slecht gedrag van bedrijven tegen te houden en goed beleid en gedrag te stimuleren.

“Zonder netneutraliteit —te danken aan Bits of Freedom— kan een startup echt niet van de grond komen.”

Alexander Klöpping

We hebben impact

Onze thema's zijn elke dag wereldnieuws. Facebook wordt gebruikt om verkiezingen te manipuleren en Apple probeert haar iPhone ook voor de FBI veilig te houden. Overal laait de discussie op over wat er wel en niet online gezet mag worden. Op basis van onze onafhankelijke juridische en technische expertise bepalen we positie en helpen we het debat verder. Netneutraliteit in Europa is voor een groot deel aan ons te danken, Nederlandse bedrijven zijn dankzij ons transparanter geworden over hoe ze met data omgaan en wij mobiliseren keer op keer het verzet tegen een overheid die al surveillerend steeds dichter bij komt. Heel Nederland ging naar de stembus over de Sleepwet en wij waren één van de partijen die zorgden voor een meerderheid die 'Nee' stemde. Omdat we klein en onafhankelijk zijn, lukt het vaak om onze 'tegenstanders' met snel handelen te verrassen.

Bij Bits of Freedom werken we aan de toekomst, een soort avant-garde op het gebied van onze digitaliserende samenleving dus.

Vacatures

Op dit moment hebben we geen openstaande vacatures.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief als je zeker wilt weten dat je toekomstige vacatures niet zult missen.

Previous
 • De mobiele wasstraat
 • De Big Brother Awards
 • Privacy Café
 • Neske Beks op de Big Brother Awards
 • Publiek in de Stadsschouwburg, Big Brother Awards 2015 (vormgeving: Since Today)
 • De sleepnet livestream
 • Onze podcastserie: Insert User
 • Chaos Computer Congress
 • Bevrijd je telefoon
 • 12 uur livestreamen vanuit een hotelkamer
 • Bevrijdingsfestival
Next

Bij ons werken

We zijn een idealistisch, klein en jong team dat hard werkt om het internet in Nederland vrij te houden. Samen willen we de meest professionele ngo van Nederland zijn (en dus niet stoffig en suf). Je collega's zijn ontwerpers, juristen, techneuten, een literatuurwetenschapper, een theatermaker, een romanschrijver en een filosoof. We zijn een platte organisatie met weinig hiërarchie en veel ruimte voor eigen initiatief. Er wordt verwacht dat je zelfstandig je doelstellingen bepaalt en een eigen planning maakt.

Ons kantoor zit op één van de meest charmante plekken van de stad: het Prinseneiland. Het is midden in het centrum (je kunt vanaf Amsterdam CS komen lopen) en toch is het er heel erg rustig. Tegenover ons zit een meubelmaker en om de hoek een yogaschool. We lunchen elke dag samen, zodra het warm genoeg buiten in ons eigen mini-tuintje.

“Ik blijf me verbazen over hoeveel mensen er elke dag bereid zijn om ons volledig belangeloos te helpen met onze missie.”

Evelyn Austin (werkt sinds eind 2014 bij Bits of Freedom)

We willen dat je alles hebt om je werk goed te kunnen doen. Dat betekent dat je een eigen vaste werkplek krijgt en een eigen laptop waarmee je kunt werken vanaf waar het je uitkomt. Reiskosten naar Amsterdam vergoeden we uiteraard ook.

Je werktijden zijn flexibel. Begin je graag heel vroeg dan is dat prima, maar als je liever eerst gaat sporten of de kinderen naar school moet brengen, dan is dat uiteraard ook geen probleem. Verder bepaal je helemaal zelf wanneer je op vakantie gaat en kun je op de officiële feestdagen doorwerken om op andere dagen juist vrij te kunnen zijn.

Bij Bits of Freedom word je onderdeel van een groot netwerk. Honderden experts en vrijwilligers zetten zich regelmatig voor ons in. We hebben goede banden met kennisinstellingen zoals het Instituut voor Informatie Recht van de UvA en het Rathenau instituut en creatieve organisaties werken graag voor en met ons. KesselsKramer maakte voor ons een campagne en Van Lennep ontwierp onze website. We spelen een belangrijke rol binnen EDRi, het Europese netwerk van digitale burgerrechtenorganisaties.

Lees- en luisterwerk over Bits of Freedom

Meer weten over ons werk en waarom we het zo belangrijk vinden? Check:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.