• Menu

0 recente resultaten

Doe-het-zelf

Big Brother Awards

Be a Rebel

De Big Brother Awards worden elk jaar georganiseerd door Bits of Freedom. Hiermee vragen we aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en/of communicatievrijheid van burgers.

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards ontleent zijn naam aan de totalitaire leider Big Brother uit het boek 1984 van George Orwell. De eerste Big Brother Awards werden georganiseerd door Privacy International, en worden inmiddels in vele andere landen uitgereikt. Wij nemen de Nederlandse editie voor onze rekening. Het evenement is door de jaren heen uitgegroeid tot een prikkelend avondprogramma waar speeches worden afgewisseld met reflectie en kunst.

Het publiek stemt op de kandidaten voor de Publieksprijs en bepaalt wie de grootste privacyschender van het jaar wordt. Een vakjury reikt de Expertprijs uit. Maar we hebben ook aandacht voor positieve ontwikkelingen. We reiken de Felipe Rodriquez Award uit aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten. Felipe Rodriquez was één van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. We hopen dat zijn voorbeeld anderen inspireert.

Nog even nagenieten? Bekijk de Aftermovie van de Big Brother Awards 2023 terug:

Terugblik door de jaren heen

De grootste schenders van onze digitale rechten in 2023 zijn bekend! Tijdens de Big Brother Awards 2023Lees het verslag van de Big Brother Awards 2023 werden - net als voorgaande jaren - een publieksprijs én een expertprijs uitgereikt. Van de vier genomineerden koos het publiek met maar liefst 42 procent van de stemmen voor demissionair minister Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius. De vakjury koos voor de gezamenlijke nominatie van platformen Meta, X en Telegram. Gelukkig was op de avond ook sprake van positief nieuws: dit jaar ging de Felipe Rodriquez Award voor voorvechters van internetvrijheid naar niet één maar naar zelfs vijf winnaars.

Tijdens de Big Brother Awards 2022Terugblik Big Brother Awards 2022 ging de Publieksprijs naar Eurocommissaris Johansson, en de winnaar van de Expertprijs werd minister van Binnenlandse Zaken Bruins Slot. "Erik", een anonieme klokkenluider, won de Felipe Rodriquez Award, die op tijdens de uitreiking Symbolisch in ontvangst werd genomen door Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International.

In 2021 waren we wegens corona genoodzaakt om de prijs net even anders uit te reiken. We konden niet fysiek bij elkaar komen, maar hebben met een video-uitreiking en een verdiepende podcastreeks Lees meer over de Big Brother Awards 2021tóch de privacyschenders van het jaar weer op een interessante wijze in het zonnetje kunnen zetten.

In 2020 moesten we de prijs - door de coronacrisis - een jaartje overslaanBig Brother Awards 2020.

Tijdens de vijftiende editie van de Big Brother Awards in 2019Lees het verslag van de Big Brother Awards 2019. nam Minister Dekker de Publieksprijs in ontvangst. Die kreeg hij vanwege de plannen om het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) de bevoegdheid te geven datasets aan elkaar te koppelen om ‘betaalprofielen’ van personen op te bouwen. De Expertprijs ging naar SyRI, het profileringssysteem dat onder meer tot doel heeft uitkeringsfraude op te sporen. De prijs werd in ontvangst genomen door Carsten Herstel, directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In 2018Lees meer over de winnaars van de Big Brother Awards 2018. reikten we in De Rode Hoed in Amsterdam de Publieksprijs uit aan de Kamer van Koophandel. Aanleiding was de stortvloed aan post en telefoontjes die kleine ondernemers op hun huisadres ontvingen omdat de KvK databestanden met vertrouwelijke gegevens ter beschikking stelde aan iedereen die maar betaalde. De Expertprijs ging naar zorgminister Hugo de Jonge, die in een nieuw wetsvoorstel wilde regelen dat tientallen instanties gevoelige gegevens van patiënten en cliënten gingen uitwisselen.

 

 

Previous
  • De winnaars van de Felipe Rodriquez Award tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards 2023. Foto: Reinoud van Leeuwen
  • Foto: Bart Noordervliet
  • Kunstenaar Laura A Dima exposeert tijdens de Big Brother Awards 2023. Foto: Bart Noordervliet.
  • De Big Brother Awards 2023 zijn uitverkocht! Foto: Bart Noordervliet
  • Bits of Freedom directeur Evelyn Austin speecht tijdens de Big Brother Awards 2023. Foto: Bart Noordervliet
  • Beleidsadviseur Lotje Beek van Bits of Freedom reikt de publieksprijs uit. Foto: Bart Noordervliet
  • Inge Wannet reikt de Felipe Rodriquez Award uit tijdens de Big Brother Awards 2023. Foto: Bart Noordervliet
  • Een panelgesprek met de Felipe Rodriquez winnaars tijdens de Big Brother Awards 2023. Foto: Bart Noordervliet
  • Hang Youth sluit de Big Brother Awards 2023 spetterend af. Foto: Bart Noordervliet
  • De Big Brother Awards 2023, 15 januari 2024 in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond te Amsterdam. Foto: Reinoud van Leeuwen
Next

Artikelen over Big Brother Awards

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag