Vrijheid in je communicatie

Big Brother Awards

Versleuteling

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Tijdens deze avond wordt onderzocht hoe het is gesteld met privacy in Nederland.

We vragen aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. Het publiek nomineert kandidaten voor de Publieksprijs en bepaalt wie de grootste privacyschender wordt. Een vakjury reikt de Expertprijs uit.

Maar we hebben ook aandacht voor positieve ontwikkelingen. Bits of Freedom reikt de Felipe Rodriguez Award uit aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten. Felipe Rodriguez was één van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. We hopen dat zijn voorbeeld anderen inspireert.

De Big Brother Awards ontleent zijn naam aan de totalitaire leider “Big Brother” uit het boek 1984 van George Orwell. De eerste Big Brother Awards werden georganiseerd door Privacy International, en worden inmiddels in vele andere landen uitgereikt. Op 22 januari 2019 wordt de viertiende editie van de Nederlandse Big Brother Awards gehouden in Amsterdam.

Terugblik

In 2017 won Focum de Expertprijs. Focum is de grootste datahandelaar van Nederland. Het bedrijf stelt profielen en adviezen op over onze kredietwaardigheid. Deze hebben grote consequenties voor mensen. Maar Focum weigert hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Ook is er geen transparantie en geen goede correctiemogelijkheid. Voor de geprofileerde is het koffiedik kijken dus. Als je in een huis woont waar eerder een wanbetaler woonde, dan kan dat al een negatieve score opleveren. Wij vinden: de grootste in Nederland heeft een toonzettende rol. Daarom viel Focum in de prijzen.

Met 51% van de stemmen ontving minister Edith Schippers in 2016 de Big Brother Awards Publieksprijs. Dit vanwege haar voorstel voor de nieuwe “Wet marktordening gezondheidszorg”. Hiermee krijgen zorgverzekeraars makkelijker toegang tot de medisch dossiers van patiënten. Dat zou nodig zijn om fraudeurs op te sporen. Terwijl fraude voor het overgrote deel niet door verzekerden wordt gepleegd en bovendien nog geen 1% van de totale zorgkosten bedraagt!

De korpschef van de Nationale Politie won in 2015 de Big Brother Awards Expertprijs voor de inzet van ‘predictive policing’. Predictive policing is het gebruik van (big) data om crimineel gedrag te voorspellen en, als het even kan, in te grijpen nog voordat de misdaad is gepleegd. Vroeger kon je er op rekenen dat de politie aandacht voor je had als je iets strafbaars deed. Dat is met deze werkmethode wel anders: nu ben je al in beeld als je iets doet dat afwijkt van de norm.

De Felipe Rodriguez Award reikt Bits of Freedom uit aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen van privacy. Die prijs ging in 2015 naar Max Schrems en in 2016 naar Open Whisper SystemsBekijk de site van Open Whisper Systems voor meer over hun werk: de makers van de chat-app Signal en het gelijknamige protocol voor end-to-end versleuteling. Tijdens de prachtige speech van developer Lilia Kai, drukte ze de aanwezigen op het hart optimistisch te blijven: “We can’t win a war against surveillance if we’re losing a battle against ourselves.” In 2017 ontving journalist Kashmir Hill de prijs voor haar journalistiek op het gebied van privacy.

Minister Ollongren neemt in 2017 namens het kabinet de Publieksprijs in ontvangst. Foto: Jeroen Mooijman

Presentator Oscar Kocken ontvangt een vraag uit de zaal. Foto: Reinoud van Leeuwen

Minister Ronald Plasterk neemt in 2015 de Publieksprijs in ontvangst. Foto: Jan Terpstra

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.