• Menu

0 recente resultaten

En de prijs voor de grootste privacyschender van 2020 gaat naar… niemand.

In 2020 moesten we veel keuzes maken, en die waren soms wel erg hard. Zo hebben we moeten besluiten ons dit jaar te richten op de taak die het allerbelangrijkste is: het beschermen van jouw online burgerrechten.

OnlangsTijdens een debat over de coronamaatregelen ging het tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mondkapjesplicht en mogelijke uitzonderingen daarop. Kamerlid Sazias van 50Plus vond het vreemd dat mensen met hun 'privé-medische gegevens' de straat op werden gestuurd om aan te tonen dat ze geen mondkapje hoefden te dragen. "Zo kun je toch niet met privé-medische gegevens omgaan, terwijl wij toch allemaal altijd enórm zitten op die privacy?" En inderdaad, het woord privacy viel dit jaar meer dan 400 keer alleen al in de grote zaal van de Tweede Kamer. En hopelijk valt het woord minstens net zo vaak tijdens de vele ambtelijke overleggen en ministerraden die plaatsvinden.

Raar jaar

En terecht. Privacy en in bredere zin mensenrechten zijn fundamenteel in de open, vrije en rechtvaardige samenleving waar Bits of Freedom zich voor inzet. Tegelijkertijd is het ook typerend voor dit rare jaarRare, heel vreemde, rare jaar, dat het zo vaak over dit onderwerp ging. Naast de toch al voortrazende digitalisering van de samenleving zagen we tijdens de coronacrisis het ene technologische wondermiddel na het andere opduiken. Aan de ene kant was er sprake van succes; de open ontwikkeling van de CoronaMelder-app mogen we gerust een overwinning noemen voor onze privacy en alle Nederlandse voorvechters daarvan. Aan de andere kant werden we ook verrast door wilde ideeën om locatiegegevens van alle Nederlanders te analyseren voor de bestrijding van het coronavirus, en worden we in onze straten steeds nauwlettender in de gaten gehouden. Dat komt allemaal bovenop ons reguliere werk op bijvoorbeeld de ICT van de politie, de implementatie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, en vele andere zaken. We zijn een kleine, maar effectieve organisatie, en dat willen we zo houden. We doen liever een paar dingen écht goed dan heel veel dingen een klein beetje. Daarom moeten we keuzes maken en soms dingen laten schietenDat moesten we ook al vóór de coronacrisis.

Als we moeten kiezen (en dat moeten we dit jaar), dan kiezen we ervoor onze focus op onze kerntaak te houden.

Glamoureuze award show

Elk jaar organiseren we de Big Brother Awards, een glamoureuze awardshow waar we de grootste schenders van jouw privacy in het zonnetje zetten. Een feestje voor onze achterban, onze donateurs en eigenlijk voor iedereen die privacy en het internet een warm hart toedraagt. Je zou zeggen dat in 2020 de nominaties je om de oren zouden moeten vliegen. Dat juist dit jaar de finalisten elkaar de tent uit moeten vechten. Maar juist doordat het dit jaar drukker was dan ooit, hebben we treurig nieuws.

Dit jaar moeten we de Big Brother Awards namelijk een keertje overslaan. De organisatie van zo'n evenement kost ontzettend veel tijd en geld. En doordat we dit jaar geen fysieke awardshow kunnen organiseren kost het dit jaar ook nog eens vrij veel aanpassingsvermogen. Na te hebben gezocht naar manieren om een show te organiseren die aan onze hoge eisen zou voldoen, kwamen we tot de conclusie dat het domweg niet gaat lukken. Als we moeten kiezen (en dat moeten we dit jaar), dan kiezen we ervoor onze focus op onze kerntaak te houden: jouw digitale burgerrechten verdedigen.

Maar niet getreurd

We zijn al begonnen met de voorbereidingen voor de Big Brother Awards 2021 en zullen gedurende het komende jaar kijken hoe we onze trouwe supporters, donateurs en achterban weer vaker bijeen kunnen krijgen.

Voor nu hopen we op je begrip en je steun. Je kan ons helpen door je aan te melden als vrijwilliger, ons werk online te volgen en natuurlijk door donateur van Bits of Freedom te worden. Ons werk zouden we niet kunnen doen zonder de duizenden mensen die ons werk een warm hart toedragen en ons met een donatie steunen. Onze plannen voor de komende jaren zijn ambitieus en we kunnen jouw hulp heel hard gebruiken!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag