• Menu

0 recente resultaten

In 2020 stonden veel dingen onder druk, ook wij

Onze gegevens in de handen van de politie, gezichtsherkenning op straat en technologie in de strijd tegen corona: zo zag het jaar van Bits of Freedom eruit.

 

Vechten voor een veiligere CoronaMelder...

Op dinsdagavond 7 april kondigde Minister de Jonge tijdens een persconferentie aan dat hij de inzet van contactonderzoek-apps wilde onderzoeken. Een dag later publiceerden we, met onder andere Amnesty International Nederland, Platform Bescherming Burgerrechten en Waag, de randvoorwaarden en uitgangspunten waaraan zo'n app zou moeten voldoen.Lees het terug op Veiligtegencorona.nl Áls, zeiden we, dan op deze manierOp verzoek van het ministerie hebben we deze uitgangspunten dezelfde week nog gedetailleerder uitgewerkt. (PDF). Wat volgde was een zomer van veel downs (zoals de blamage van een "appathon" en het (genegeerde) negatieve advies van de Autoriteit Persoonsgegevens), maar ook veel ups (de corona-appwetLees: Een wet om ons tegen de bijwerkingen van de corona app te beschermen., bijvoorbeeld, die regelt dat het gebruik van de app altijd vrijwillig is). Toen we aan het einde van de zomer de balans opmaakten, concludeerden we dat aan heel veel van de randvoorwaarden en uitgangspunten van veiligtegencorona.nl was voldaan. Goed nieuws dus!

 

 

 

Previous
  • Nadia Benaissa te gast bij een aflevering van Pointer over politieke microtargeting.
  • Rejo Zenger spreekt bij Kassa over de dataindustrie.
  • Lotte Houwing spreekt in de Tweede Kamer over de voorgestelde wijziging van de Telecommunicatiewet.
Next

... en kritisch op andere coronamaatregelen

De app was niet de enige maatregel die werd getroffen in de context van corona. Sarah Stapel liep bij ons stage en deed onderzoekBenieuwd naar haar bevindingen? Lees hier verder. naar vier belangrijke coronamaatregelen en welke van jouw gegevens daarbij gebruikt worden. Ook kaartte ze aan dat de maatregel waarmee zorgverleners makkelijker toegang hebben tot jouw medische dossier, helaas toch lijkt te leiden tot te weinig regie over je medische gegevens. Omdat veel mensen plotseling heel veel moesten videobellen, hielpen we hen aan informatie over hoe dat veilig te doenLees: Tool nodig om te videobellen? Probeer Jitsi., we gaven advies over het gebruiken van locatiedata van Facebook en GoogleLees: Google grijpt crisis aan om massasurveillance te legitimeren, en leverden kritiek op de wetswijzigingBekijk hier onze inbreng in de Tweede Kamer. die providers zou verplichten telecomgegevens af te staan aan de overheid. (Wordt vervolgd in 2021!)

 

 

De rest van de wereld (en de beleidsagenda's) draaide ook door

Ook het "gewone" werk ging door. We lieten onder andere zien dat geen van de 36 "mission critical"-systemen van de politieEn daar is iedereen de dupe van. voldoet aan de regels rond privacy en informatiebeveiliging, en gaven input op Europese plannen voor het reguleren van kunstmatige intelligentie. We lanceerden met burgerrechtenorganisaties door heel Europa de Reclaim your FaceLees hier meer over onze inzet.-campagne en met de hulp van tientallen vrijwilligers maakten we fixjeprivacy.nl, waar je advies vindt over veilig internetten. Tijdens de Internetmarathon in de Balie spraken we twaalf uur lang over de staat van het internet. We hebben hier onze hoogtepuntenBekijk hier de hoogtepunten van de Internetmarathon. voor je verzameld.

We verwelkomden nieuwe bestuursleden en nieuwe collega's, en onze raad van advies kreeg een nieuwe voorzitter. Ook namen we onze nieuwe donateurstool in gebruik waardoor onze donateurs vanaf dit jaar zelf hun donatiegegevens kunnen beherenLees ons berichtje voor vaste donateurs.. (En we leerden: ook bij ons lopen IT-projecten wel eens wat minder soepel.)

 

 

 

Previous
  • Esther Crabbendam spreekt bij Nieuwsuur over de contactonderzoekapp van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  • Rejo Zenger wordt geïnterviewd door de NOS over privacyschendingen door de politie.
  • Evelyn Austin spreekt in de Tweede Kamer over de contactonderzoekapp van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Next

Bedankt

We willen iedereen die ons heeft gesteund - met een donatie, tijd of kennis - van harte bedanken. Het is voor niemand een makkelijk jaar geweest en jullie steun betekende daarom nog meer dan anders. Zonder de support van iedereen die het werk van Bits of Freedom een warm hart toedraagt hadden we dit jaar niet de impact kunnen hebben die we hadden. Veel dank daarvoor allemaal.

 

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag