• Menu

0 recente resultaten

Tool nodig om te videobellen? Probeer Jitsi.

Je leven staat op z'n kop. Iedereen maakt zich nieuwe gewoontes én nieuw gereedschap eigen. De afgelopen week hebben we veel vragen gekregen over diensten waarmee je kunt videobellen. We doen momenteel uitgebreid onderzoek naar een aantal populaire opties. Daarmee willen we mensen helpen een geïnformeerde beslissing te maken over welke dienst het best bij hun past. Tot die tijd hebben we alvast één tip: Jitsi.

Wat is Jitsi Meet?

Jitsi Meet is een dienst waarmee je kunt videobellen. De technologie kan door iedereen gebruikt worden. Het lijkt wat dat betreft een beetje op Wordpress: je kunt een Wordpress-blog opzetten die beheerd wordt door Wordpress (katten.wordpress.com), maar je kunt Wordpress ook op je eigen domeinnaam installeren en het zelf beheren (zoals we op deze site doen). Hetzelfde geldt voor Jitsi Meet. De website VC4ALLBekijk hier de volledige lijst. heeft een aantal Nederlandse organisaties op een rijtje gezet die Jitsi Meet aanbieden. De makers van Jitsi Meet hebben zelf natuurlijk ook een installatie. Die vind je op meet.jit.siMaak je eigen videochatkanaal met Jitsi Meet. .

Je kunt Jitsi Meet gebruiken via je browser en via een app op je mobiel. Je hoeft dus niets te downloaden en hebt zelfs geen account nodig. Jitsi Meet heeft veel videoconferencing functionaliteit zoals groepschat en privé chat, de mogelijkheid om je scherm te delen, je achtergrond te blurren of een YouTube-filmpje te delen. Je kunt de beeldkwaliteit aanpassen om rekening te houden met een tragere/snellere internetverbinding, en je kunt natuurlijk ook inbellen met alleen maar audio.

Hoe zit het met de veiligheid en privacy?

Veilige en vertrouwelijke communicatiemiddelen voldoen aan een aantal voorwaarden: ze zijn gebruiksvriendelijk, open source, gaan goed om met je privacy en versleutelen je verkeer. Jitsi Meet scoort hierop best goed.

De gebruiksvriendelijkheid: wanneer je Jitsi Meet gebruikt in de browser kun je je eigen url creëeren en andere mensen kunnen jouw "kanaal" bezoeken zonder een account aan te hoeven maken. Easy!

Open source: dit betekent dat de code van de dienst openbaar is. Dat betekent dat in theorie iedereen achter de schermen kan kijken en kan controleren of de app echt doet wat 'ie zegt. Ook kan het helpen bij het vroegtijdig opsporen van kwetsbaarheden in de code.

Versleuteling: end-to-end versleuteling is wat je wilt van een communicatiedienst. Dit betekent dat je berichtje, terwijl het onderweg is van jou naar een ander, niet door derden kan worden gelezen. Jitsi Meet is niet end-to-end versleuteld (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Signal en WhatsApp). De organisatie die Jitsi Meet beheert kan je verkeer inzien. Je communicatie is wel versleuteld onderweg van jou naar deze organisatie, en ook weer onderweg van de organisatie naar de mensen met wie je belt.

Privacy: op meet.jit.si treffen we bizar genoeg (nog!) geen privacyverklaring aan. (De meeste Nederlandse organisaties die Jitsi Meet hosten hebben er ook geen.)* Gister hebben we Jitsi daarom een aantal vragen voorgelegdBekijk hier de Twitter thread.. Zij geven aan dat ze het beeld, geluid en de chats van jouw videobel-sessie alleen verwerken voor zover dat nodig is om de verbinding tot stand te brengen tussen jou en andere mensen.

*Ondertussen zijn meerdere organisaties privacyverklaringen aan het publiceren. Onderaan deze blog linken we ernaar zodra ze bij ons bekend zijn.

Conclusie

Normaal gesproken zouden we terughoudend zijn met het aanraden van een dienst zonder privacyverklaring. Maar! Op dit moment zien we ook dat er gebrek is aan een veilige en vertrouwelijke dienst waarmee je met meer dan twee mensen kunt videobellen. Hoewel we binnenkort met een uitgebreider onderzoek zullen komen, is op dit moment Jitsi Meet het beste advies dat we voor je hebben.

Omdat degene die de jitsi-installatie beheert, mee kan kijken met je verkeer, is het belangrijk dat je een partij uitzoekt die je vertrouwt. Misschien zijn dat de makers van de originele Jitsi Meet, en misschien is dat iemand anders. Ons advies? Als het kan, kies dan een organisatie die wél een privacyverklaring heeft.

What's next?

Jitsi heeft beloofd snel met een privacyverklaring te komen voor meet.jit.si. Die belofte verliezen we niet uit het oog. Ook verschillende Nederlandse aanbieders hebben aangegeven te werken aan een privacyverklaring. We houden jullie op de hoogte! In de tussentijd: dankzij de AVG heb jij het recht om inzage te vragenInzage vragen is makkelijk met behulp van onze tool My Data Done Right. in welke informatie organisaties van jou hebben. Dat recht heb je ook ten opzichte van videobeldiensten.

Heb je aanvullingen of verbeteringen op bovenstaande artikel? Tips of ervaringen die je met ons en anderen wilt delen? Laat ze achter in de comments!

Update 27 maart 2020: Bit heeft een privacyverklaring toegevoegd aan hun Jitsi-installatie, zie https://meetme.bit.nl.
Update 31 maart 2020: VC4ALL heeft een privacyverklaring toegevoegd aan hun Jitsi-installatie, zie vc4all.nl (PDF).
Update 31 maart 2020: Jitsi Meet heeft een privacyverklaring gepubliceerd, zie https://jitsi.org/meet-jit-si-privacy/

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag