• Menu

0 recente resultaten

Is 2021 het jaar waarin eindelijk de macht van de platformen gebroken gaat worden?

Wij maken ons klaar voor een uitdagend jaar. Zowel in Europa als in Nederland komt er veel nieuwe regelgeving aan. Aan ons de taak jouw belangen en rechten voorop te stellen. En jij kan helpen.

Platforms en de bescherming van jouw communicatie

Een kleine handvol multinationals domineert het Nederlandse communicatielandschap. Dit maakt het steeds moeilijker om in vrijheid informatie te delen en te vergaren. Dat is ontzettend schadelijk voor het publieke debat en onze democratie. We zien op Europees niveau veel maatregelen die de plank dreigen mis te slaan. In plaats van de macht van de platformen te beknotten, beperken deze maatregelen de uitingsvrijheid van burgers. De platformen worden machtiger, de positie van burgers wordt zwakker, innovatie wordt belemmerd.

Wij onderschrijven het belang van optreden door de overheid. We waarschuwen ook voor de verleiding om aan symptoombestrijding te doen. Niet de symptomen, maar het onderliggende systeem moet worden gereguleerd. En: niet de "content", wel de markt. Daar gaan wij ons het komende jaar voor inzetten.

Op het Brusselse toneel zullen we vechten voor de belangen van burgers in onder andere de Digital Services Act, de Digital Markets Act en de "Interim Regulation on the processing of personal and other data for the purpose of combatting child sexual abuse". Onze inzet? Elk van deze voorstellen moet een bijdrage leveren aan het diverser maken van het communicatielandschap, en meer controle over onze communicatie geven aan wie die zou moeten hebben: jou en mij.

Lees verder:

Maar wacht, er is meer

Dat is niet alles. Het komende jaar zullen we ons blijven bemoeien met hoe de politie omgaat met onze gegevens. We houden de implementatie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de gaten, kijken breder naar hoe de overheid op een verantwoorde manier kan omgaan met data, en we werken in een Europese coalitie aan het problematiseren en stoppen van biometrische surveillance in de publieke ruimte. Met onze "Korte Cursus Manipulatie" hopen we komend jaar een bijdrage te leveren aan de "platformwijsheid" van elke Nederlander. Met een kernredactie houden we fixjeprivacy.nl up-to-date zodat er een online plek is waar je naartoe kunt met vragen over veiligheid en privacy op het internet. Natuurlijk besteden we ook in de aanloop naar de verkiezingen aandacht aan de standpunten van de verschillende politieke partijen en blijven we de inzet van technologie in de strijd tegen corona nauwlettend in de gaten houden.

Draag bij aan ons werk, word vandaag nog donateur

Het wordt een uitdagend jaar, inhoudelijk en financieel. Maar we zien veel kansen. Kansen om beleid te beïnvloeden, om bewustwording te vergroten en om daarmee een positieve impact te hebben op de rechten en vrijheden van iedereen in Europa, om te beginnen hier in Nederland. Help jij mee? Overweeg om vandaag nog donateur te worden.

Ben je al donateur? Heel veel dank daarvoor. Misschien kun je ons werk bij een vriend, collega of kennis onder de aandacht brengen? Alvast bedankt en tot in het nieuwe jaar!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag