Hoe vrij zijn onze verkiezingen nog?
Een van de belangrijkste fundamenten van onze democratische rechtsstaat is dat er vrije verkiezingen zijn. Kiezers moeten zonder enige vorm van dwang hun stem kunnen uitbrengen. Journalisten, politieke partijen onderling en de kiezer houden in de gaten wat er gezegd wordt en welke beloftes er gemaakt worden. Wordt er gelogen of worden beloftes niet nagekomen? Dan kunnen partijen daarop aangesproken worden.
Die controle kunnen we niet doen als de verkiezingsboodschap niet transparant is. Of als de boodschap van een partij verschilt per kiezer. Een verhaal dat op een openbare plek gehouden wordt, of tijdens een debat op televisie, is heel wat anders dan content die op iemands persoonlijke tijdlijn verschijnt.
Daar komt bovenop dat het bij politieke microtargeting niet altijd duidelijk is dat je überhaupt te maken hebt met een campagne. Cambrigde Analytica had geen bezwaar tegen het delen van (des)informatie over politieke opponenten van (destijds) presidentkandidaat Trump, om hen in kwaad daglicht te stellen. Facebook vraagt inmiddels aan te geven of advertenties politiek zijn, zodat dat kan worden weergegeven, maar politieke partijen kunnen dat omzeilen door simpelweg het vakje niet aan te vinken. Bovendien worden 'boosted posts' door Facebook niet beschouwd als advertenties. Dat maakt de 'advertentiedatabase' die Facebook heeft opgetuigd om mensen gerust te stellen zinloos.