Vriendelijk vragen werkt niet
De gedragscode is gericht op technologiebedrijven zoals Google en Facebook. Zij worden gevraagd inzicht te geven in de politieke advertenties op hun platforms. Het is ons niet meteen duidelijk hoe dit een aanvulling is op wat platforms allang doen. Advertentiedatabanken bestaan al, en als gebruiker kun je al "inzicht" krijgen in waarom je een bepaalde advertentie te zien krijgt.
De gedragscode richt zich ook op politieke partijen. In een aflevering van het programma Pointer werd duidelijk dat die helemaal geen zin hebben om openheid te geven over hun advertentiestrategie op platformsGeen enkele partij wilde het tv-programma hierover te woord staan.. Waarom zou dat plotseling anders zijn? Daarnaast negeert de gedragscode het probleem dat we vorig jaar signaleerden, namelijk dat Facebook iets alleen als een "politieke advertentie" registreert wanneer de afzender van die advertentie zelf aangeeft dat daar sprake van is. Als kwaadwillende Facebook-gebruiker hoef je dus precies niets te doen om deze "maatregel" te "omzeilen". Sterker nog, je moet actief moeite doen om je door Facebook te laten beperken.
Tot slot lijkt het Ministerie er vanuit te gaan dat verkiezingsmanipulatie iets is dat primair gebeurt door Nederlandse politieke partijen. Alle andere actoren, in binnen- en buitenland, blijven met deze gedragscode namelijk buiten schot. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.
Zelfs in combinatie met de andere maatregelen die het Ministerie voorstelt (desinformatie monitoren, en inzetten op mediawijsheid), zien wij niet in hoe dit zoden aan de dijk gaat zetten.