• Menu

0 recente resultaten

Facebook liegt tegen Tweede Kamer over verkiezingsmanipulatie

Woensdag was Facebooks “Head of Public Policy” in de Tweede Kamer te gast om het te hebben over de democratie. De Facebook-medewerker stelde de aanwezigen gerust dat Facebook maatregelen heeft getroffen tegen manipulatie van verkiezingen. Hij zei: “Je kunt nu enkel in een land politiek adverteren, als je in dat land woonachtig bent.” Daar blijkt niets van waar.

Zo makkelijk was het:

We probeerden om vanuit Duitsland te adverteren in Nederland. We gebruikten daarvoor het type post dat bijvoorbeeld rondom de Brexit campagne werd ingezet om de uitslag van het referendum te beïnvloeden. We uploadden een bekende politieke meme en betaalden om deze onder de aandacht te brengen van Nederlandse kiezers. We rekenden daarbij af met een Duits rekeningnummer. In tegenstelling tot wat Facebook de Kamer probeerde wijs te makenHet rondetafelgesprek "Datasamenleving en democratie" kan worden teruggekeken., was er geen enkele belemmering om dit te doen.

Andersom was het overigens ook geen probleem. We konden met hetzelfde gemak vanuit Nederland een Duitse politieke boodschap uploaden en hiermee Duitse kiezers vinden met interesses in specifieke Duitse politieke partijen. Sterker nog, Facebook gaf ons daarbij tips om mensen nog beter te kunnen bereiken. Bijvoorbeeld door de interesses “nationalisme” en “landmacht” toe te voegen aan onze selectie.

De Tweede Kamer is nu aan zet

Wat ons betreft is de Tweede Kamer nu aan zet. Facebook is niet een bedrijf dat af en toe een foutje maakt. Het bedrijf laat keer op keer zien geen moer te geven om onze democratie, vrijheid van meningsuiting en privacy. Het wordt tijd dat de Tweede Kamer harder optreedt tegen de dominantie van deze Amerikaanse multinational.

Update: Politici en spraakmakers reageren boos op het nieuws dat Facebook het nog steeds mogelijk maakt om vanuit het buitenland politieke advertenties op Nederlandse kiezers te richten:

Update: eerder stelde deze blog onterecht dat het rondetafelgesprek plaatsvond op donderdag 16 mei. De datum van het rondetafelgesprek was woensdag 15 mei.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag