Bevoordelen en benadelen
En dat had effect! Op een aantal punten is de wet nu echt veel duidelijker. De wet zei duidelijk dat niemand je kon verplichten om de app te gebruiken. Daarmee was het, wat ons betreft, niet helder of iemand ook bevoordeeld of benadeeld mag worden, op basis van het gebruik van de app. De minister antwoordde al voor het debat al:
Er mag daarom nooit direct van iemand verlangd worden om te app te gebruiken of de informatie verkregen met de app te delen, maar er mogen ook geen indirecte methoden, zoals het gebruiken van een gezagsverhouding of het bieden van een financieel voor- of nadeel, gebruikt worden om iemand alsnog te dwingen of verleiden tot het gebruik van de app. Ook dit wordt gezien als een verplichting tot het gebruik. [...] En indirect is het dus ook niet toegestaan dat bijv. een reisorganisatie een app-gebruiker korting geeft op een reis en een niet app-gebruiker niet, dat iemand een gratis drankje op het terras krijgt als hij de app heeft gedownload of dat een bedrijf aan een uitzendbureau vraagt om alleen mensen op te roepen die aangeven dat zij geen meldingen van de CoronaMelder hebben gehad of dat een werkgever personeel vaker naar kantoor laat komen indien zij bevestigen dat zij de app hebben gedownload.
Kijk, dat is heldere taal. Bovendien is er een amendement aangenomen dat de wetstekst op dit punt verder aanscherpt. Nu kan daar dus geen twijfel meer over ontstaan.