• Menu

0 recente resultaten

Dit waren de Big Brother Awards 2022

Op maandagavond 13 februari vonden de Big Brother Awards 2022 plaats, dit keer in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Het werd een inspirerende avond vol winnaars, muziek, kunst en expertise.

Een fysieke avond

Het was een bijzondere editie van de Big Brother Awards. De avond vond namelijk voor het eerst sinds 2019 en de coronapandemie weer fysiek plaats. En dat hebben we gemerkt: we waren uitverkocht! Het was fantastisch om weer op deze schaal samen te kunnen komen, om onze online privacy en communicatievrijheid te vieren. Er waren een fiks aantal nieuwe gezichten; in het Bits of Freedom team, maar ook een boel strijders van het eerste uur.

Voorafgaand aan het programma en tijdens de afterparty verkochten we Bits of Freedom-merchandise, met als nieuwkomers de supporterssokken en supporterssjaal. Die zijn binnenkort ook verkrijgbaar in de webshopWaar je nu ook al te gekke dingen kunt vinden trouwens. Kunstenaar Studio Julia Janssen bracht haar werk naar de Brakke Grond. In haar toepasselijke kunstinstallatie "Dear data, how do you decide my future?" ging zij op zoek naar de invloed van data en algoritmen op haar toekomst.

Kick off

De uitverkochte Brakke Grond stroomde vol met privacy- en communicatie liefhebbers. De bezoekers speculeerden over winnaars van de Awards en spraken over op wie zij hun stem voor de Publieksprijs hadden uitgebracht. De avond werd ingeluid met de jingle van de Bits of Freedom podcast: "gewoon geen wereldvreemde shit op het wereldwijde web" schalde door de Brakke Grond (en een deel van de aanwezigen neuriede mee). Dit was bij uitstek de avond waarop we ons gezamenlijk hard maakten tegen wereldvreemde shit op het wereldwijde web. En dat allemaal onder begeleiding van Hajar Yagkoubi, voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger. Zij presenteerde de avond, kondigde vol enthousiasme alle sprekers aan en maakte van alles dat zich op het podium afspeelde één geheel.

Directeur Evelyn Austin opende de avond met een inspirerende speech over de rechtsstaatLees hier haar speech terug. Ze sprak over de toenemende macht van de overheid en daar tegenover de krimpende tegenmacht. Het is aan ons om privacy als expressieve, performatieve kracht in te zetten, om zo de disbalans weer in balans te brengen.

Expertprijs

Singer songwriter Shishani kreeg de zaal stil met een heftig verhaal over misstanden in Tigray (Ethiopië). Ze zong een prachtig liedLuister het hier, "How long will we keep on forgetting?" over vele misstanden in de wereld. Haar boodschap: we moeten niet wegkijken van situaties waarin mensen niet vrij zijn.

Die boodschap paste goed bij de uitreiking van de eerste prijs van de avond: de Expertprijs. Onze bestuursvoorzitter en juryvoorzitter van de Expertprijs, Sophie Logothetis nam het woord. Ze reikte de prijs uit aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot, vanwege het faciliteren van de grenzeloze datahonger van de geheime diensten en het afbreken van het toezicht op diezelfde diensten. De jury koos unaniem voor Bruins Slot als winnaar, omdat deze nominatie geen incident, maar fundamentele problemen blootlegt.

De minister was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Om de bezoekers toch een beeld te geven van hoe een minister zo'n prijs in ontvangst zou kunnen nemen, toonden we een video compilatie met video'sBekijk hier de compilatie van eerdere winnaars: ministers die de prijs wél in ontvangst namen. Evelyn lichtte toe dat de prijs in de week van de Big Brother Awards haar weg naar de minister nog zou vinden en dat haar reactie gedeeld zal wordenEn die uitreiking is nu geweest, bekijk de video hier!.

Publieksprijs

Verhalenverteller Onias Landveld betoverde vervolgens de zaal met zijn spoken word performance. Hij sprak komisch vanuit het perspectief van een overheid die zich in vergaande mate bemoeit met de levens van haar burgers met rake ironische zinnen als: "Facebook mag wel even gluren onder je kleding. Maar ik, je eerste liefde, degene die jou je BSN gaf, die wijs je af?"

Hajar nam het woord en deed even een peiling bij het publiek: op welk van de genomineerden van de Publieksprijs hadden zij gestemd? Daarna nam directeur Evelyn Austin het woord om de PublieksprijsLees hier nog eens over de vier genomineerden! uit te reiken. Net als in de zaal, gingen ook in de rest van het land dit jaar de meeste stemmen naar Eurocommissaris Johansson vanwege haar wetsvoorstel om vertrouwelijkheid op het internet op te heffen.

De Eurocommissaris was virtueel aanwezig en voorzag ons via een videoverbinding van een reactie. Ze begon met een lach op haar gezicht, want ze was jarig op de dag dat ze deze negatieve prijs in ontvangst nam. "The weirdest birthday present ever," aldus Johansson. Vervolgens verdween die lach en vervolgde zij op serieuze toon. Het wetsvoorstel dat haar de prijs had opgeleverd, zou volgens haar alle problemen rondom kindermisbruik oplossen. Daarom zal ze het voorstel ondanks deze kritiek, niet intrekken.

Positieve privacyprijs

De zaal was stil na de reactie van de Eurocommissaris, maar niet zo stil als tijdens het tweede optreden van Shishani. De artiest zong een alternatieve versie van het Wilhelmus met prachtige uithalen die vol emotie zaten. Ze liet de zaal sprakeloos achter voor de volgende uitreiking.

Hajar kondigde de derde en laatste prijs van de avond aan: de Felipe Rodriguez Award, voor iemand die juist een positieve bijdrage heeft geleverd aan privacy en communicatievrijheid op het internet. De Award is vernoemd naar de oprichter van XS4ALL.

De winnaar van dit jaar was "Erik", een belangrijke privacyfunctionaris van een Nederlandse gemeenteLees hier meer over waarom Erik de prijs verdient. Hij trad vorig jaar op als klokkenluider door input te geven op het onderzoek dat Bits of Freedom deed naar gemeentenLees hier dat onderzoek nog eens terug! en de privacywet. Erik kon de prijs om begrijpelijke redenen niet in persoon in ontvangst nemen, maar had wel een reactie geschreven die Evelyn voorlas. "Ik vond het belangrijk om daar als Functionaris Gegevensbescherming iets over naar buiten te brengen toen daar via Bits of Freedom een goede gelegen voor ontstond. Zo kunnen we samen iets zichtbaar maken. In de hoop dat er daarna verandering mogelijk is. Een verandering die hard nodig is en leidt tot een betere bescherming van de grondrechten."

Namens "Erik" nam Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International, de prijs in ontvangst. Ze inspireerde de zaal met een speech over het belang van klokkenluidersbescherming in de Europese Unie en de wet die eraan komt om die bescherming te versterken. Ook sprak ze over het belang van het anoniem kunnen melden van misstanden.

Afterparty

Na het inhoudelijke programma was het tijd voor de afterparty. DJ FridaKaulo kreeg alle internetvrijheid-nerds de dansvloer op en de kunstenaars, presentator, werknemers en vrijwilligers van Bits of Freedom vierden tot diep in de nacht onze privacy en internetvrijheid.

Bedankt!

We kijken terug op een geslaagde avond, die we konden organiseren dankzij de steun van: EngageTV voor het faciliteren van de livestream, Nynke Visser voor het ontwerpen van de Big Brother Awards huisstijl, Jonas voor het filmen (er komt een aftermovie!) en Reinoud voor het maken van foto's, alle kunstenaars en sprekers die het programma nog meer body gaven, de vakjury voor het kiezen van de winnaar en het uitreiken van de Expertprijs, iedereen die een stem heeft uitgebracht en ons daarmee heeft geholpen de grootste schenders te identificeren, het publiek dat aanwezig was én iedereen die ons op andere manieren heeft gesupport. Bedankt.

Binnenkort delen wij de livestream, waar je het hele spektakel van de Big Brother Awards 2022 kunt terugkijken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag