Copyright

Versleuteling

Doe-het-zelf

Versleuteling is het gebruik van codes om gegevens te beschermen. Het maakt veilig gebruik van het internet mogelijk. Wij kunnen er veilig informatie mee uitwisselen. Encryptie, of crypotografie, zoals het ook wel genoemd wordt, maakt journalistieke bronbescherming mogelijk, maar ook internetbankieren en jouw gesprekken via Whatsapp of Signal. Het is belangrijk voor onze democratische rechtsstaat, de economie en jouw alledaagse communicatievrijheid.

Wat speelt er?

De beschikbaarheid en de toepassing van sterke versleuteling is erg belangrijk. Onze overheid moet daarom de ontwikkeling en de toepassing van sterke versleuteling aanmoedigen. Ze mag bedrijven zeker niet dwingen om een loper te ontwikkelen of versleutelingstechnologie op een andere manier te verzwakken, omdat het daar incidenteel belang bij denkt te hebben. Op lange termijn is een betrouwbaar communicatiesysteem belangrijker. Bits of Freedom houdt de ontwikkelingen rond versleuteling scherp in de gaten.

Wat doet Bits of Freedom?

Bits of Freedom geeft bestuurders en politici gevraagd en ongevraagd advies waarmee ze betere wetgeving kunnen maken. De regering onderkent het belang van encryptie voor ieder van ons. Ze stelt terecht dat “cryptografie een sleutelrol speelt in de technische beveiliging in het digitale domein”. Het kabinet zegt dat “er geen zicht is op mogelijkheden om in algemene zin […] encryptie producten te verzwakken zonder daarmee de veiligheid van digitale systemen die van encryptie gebruik maken te compromitteren.” Daarom komt het kabinet tot het standpunt dat “het op dit moment niet wenselijk is om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.” Het kabinet zegt ook dat standpunt ook “in de internationale context” te zullen gaan uitdragen. En dat vinden wij een fantastisch standpunt. En we zullen er alles aan doen om ze aan dat standpunt te houden.

Om het belang van encryptie nog eens te onderstrepen gaven we Open Whisper Systems de Felipe Rodriguez Award tijdens de Big Brother Awards 2017. Dit bedrijf ontwikkelden de chat-app Signal, maar zorgden ook voor de versleuteling van WhatsApp. Daarmee kregen tientallen miljoenen mensen in één klap de beschikking over een middel om vertrouwelijk mee te communiceren.

De Volkskrant legt uit hoe encryptie (van e-mail) werkt. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=3bl9KgubDfY

Wat doet Bits of Freedom?

Bits of Freedom stimuleert sterke encryptie. We gaven daarom ongevraagd advies voor de sterke kabinetspositie over versleuteling. In de brief onderkent zij het belang van encryptie voor ieder van ons. Ze stelt terecht dat “cryptografie een sleutelrol speelt in de technische beveiliging in het digitale domein”. Ook belangrijk is dat de ministers van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie inzien dat het niet mogelijk is om encryptie slechts een klein beetje te verzwakken. Het kabinet zegt dat “er geen zicht is op mogelijkheden om in algemene zin […] encryptie producten te verzwakken zonder daarmee de veiligheid van digitale systemen die van encryptie gebruik maken te compromitteren.

Daarom komt het kabinet tot het standpunt dat “het op dit moment niet wenselijk is om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.” Het kabinet zegt ook dat standpunt ook “in de internationale context” te zullen gaan uitdragen. En dat vinden wij een fantastisch standpunt. En we zullen er alles aan doen om ze aan dat standpunt te houden.

Daarnaast gaven we Open Whisper Systems de Felipe Rodriguez Award tijdens de Big Brother Awards 2017. Zij ontwikkelden de chat-app Signal, maar zorgden ook voor de versleuteling van WhatsApp. Bekijk hieronder de geweldige speech die developer Lilia Kai gaf in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.