Big Brother Awards

Versleuteling

Netneutraliteit – baas over je eigen bits

In het kort, wat is er aan de hand?

Zonder versleuteling zou onze online omgeving niet veilig zijn. Sterke versleuteling is essentieel voor de bescherming van onze digitale infrastructuur en stelt ons in staat om veilig gebruik te maken van het internet. Dankzij encryptie kunnen bedrijven onze gegevens online beschermen en kunnen wij vertrouwd communiceren en veilig informatie uitwisselen. Daarmee is encryptie niet alleen belangrijk voor onze democratische vrijheid, maar ook van groot belang voor innovatie en economische groei.

Sterke versleuteling is onmisbaar in onze maatschappij omdat het je in staat stelt informatie en communicatie te beschermen. Door versleuteling te gebruiken kan bijvoorbeeld niemand meekijken als je via internetbankieren geld overmaakt naar een goed doel. En door het gebruik van versleuteling weet je ook zeker dat je zaken doet met je eigen bank en niet met een stelletje criminelen.

De beschikbaarheid en de toepassing van sterke versleuteling is essentieel voor de bescherming van onze digitale infrastructuur en communicatie. Daarmee is het niet alleen belangrijk voor onze privacy en vrijheid van meningsuiting, maar ook van groot belang voor innovatie en economische groei. Onze overheid moet daarom de ontwikkeling en de toepassing van sterke versleuteling stimuleren, nog meer dan ze nu al doet. Ze mag bedrijven zeker niet dwingen om een loper te ontwikkelen of versleutelingstechnologie op een andere manier verzwakken.

Wat doet Bits of Freedom?

Bits of Freedom stimuleert sterke encryptie. We gaven daarom ongevraagd advies voor de sterke kabinetspositie over versleuteling. In de brief onderkent zij het belang van encryptie voor ieder van ons. Ze stelt terecht dat “cryptografie een sleutelrol speelt in de technische beveiliging in het digitale domein”. Ook belangrijk is dat de ministers van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie inzien dat het niet mogelijk is om encryptie slechts een klein beetje te verzwakken. Het kabinet zegt dat “er geen zicht is op mogelijkheden om in algemene zin […] encryptie producten te verzwakken zonder daarmee de veiligheid van digitale systemen die van encryptie gebruik maken te compromitteren.

Daarom komt het kabinet tot het standpunt dat “het op dit moment niet wenselijk is om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.” Het kabinet zegt ook dat standpunt ook “in de internationale context” te zullen gaan uitdragen. En dat vinden wij een fantastisch standpunt. En we zullen er alles aan doen om ze aan dat standpunt te houden.

Daarnaast gaven we Open Whisper Systems de Felipe Rodriguez Award tijdens de Big Brother Awards 2017. Zij ontwikkelden de chat-app Signal, maar zorgden ook voor de versleuteling van WhatsApp. Bekijk hieronder de geweldige speech die developer Lilia Kai gaf in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.