All hands on deck: zet je in tegen het hackvoorstel!

Kabinetsstandpunt encryptie is, voor dit moment, mooi standpunt

De Week
DOSSIER: Versleuteling

Dat juist minister Kamp door de Tweede Kamer is gevraagd om het kabinetsstandpunt over encryptie te formuleren is niet zo gek: het vertrouwelijk kunnen communiceren is essentieel voor een gezonde economie. En dat standpunt is – voor dit moment – een bijzonder mooi standpunt.

Credits:
Foto: Furisumero

Cryptografie speelt een sleutelrol

In de brief die het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer stuurde onderkent zij het belang van encryptie voor ieder van ons. Ze stelt terecht dat “cryptografie een sleutelrol speelt in de technische beveiliging in het digitale domein”. Dat geldt dan niet alleen voor bedrijven die er hun bedrijfsgeheimen en klantgegevens mee beschermen, maar ook voor de overheid zelf. Die communiceert immers “in toenemende mate digitaal met de burgers en verleent diensten waarbij vertrouwelijke gegevens worden uitgewisseld.” En omdat je met encryptie je communicatie kunt beschermen, noemt het kabinet encryptie ook belangrijk voor de eerbieding van privacy en de vrijheid van meningsuiting.

Encryptie is niet "een beetje" te verzwakken

Ook belangrijk is dat de ministers van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie inzien dat het niet mogelijk is om encryptie slechts een klein beetje te verzwakken. Het kabinet zegt dat “er geen zicht is op mogelijkheden om in algemene zin […] encryptie producten te verzwakken zonder daarmee de veiligheid van digitale systemen die van encryptie gebruik maken te compromitteren.” Door een achterdeur voor opsporingsdiensten te introduceren “kunnen digitale systemen kwetsbaar worden voor bijvoorbeeld criminelen, terroristen en buitenlandse inlichtingendiensten.”

Het kabinet stelt terecht dat “cryptografie een sleutelrol speelt in de technische beveiliging in het digitale domein”

Beschikbaarheid en gebruik van encryptie niet beperken

Moet je niet willen, vindt het kabinet. En daarom komt het kabinet tot het standpunt dat “het op dit moment niet wenselijk is om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.” Het kabinet zegt ook dat standpunt ook “in de internationale context” te zullen gaan uitdragen. En dat vinden wij een fantastisch standpuntEncryptie is essentieel voor onze democratische vrijheid, innovatie en economische groei, vindt Bits of Freedom. Tenminste, op dit moment.

 1. cornelis

  “Die encryptie belemmert het werk van politie en diensten om gelegitimeerde toegang te krijgen tot communicatie van terroristen.”‘

  Ik zou nog maar even helemaal niet staan klappen gezien bovenstaande.

  • Floris Prins

   Onzin, die terroristen communiceren helemaal niet encrypted, dat doen ze je alleen graag geloven zodat ze makkelijker je data kunnen sniffen. Lees de artikelen over Parijs maar eens goed terug, plain text sms-jes gebruikte ze.
   Daarnaast vergeet niet dat door encryptie te verzwakken die zelfde terroristen veeeeeeeeeel makkelijker ook onze communicatie kunnen onderscheppen, lijkt me bepaald niet wenselijk.

 2. Klutskwijt

  Maar in december 2015 was de tweede kamer toch akkoord gegaan om de ontwikkeling van open source encryptie projecten te sponsoren met als doel de encryptie nog effectiever te maken i.p.v. verzwakken?

  • Rejo Zenger

   In december heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarmee de regering werd gevraagd te investeren in de ontwikkeling van bepaalde encryptietechnologie. Het kabinet heeft in deze brief ook aangegeven die motie te zullen uitvoeren.

 3. Pietje Puk

  Terroristen?

  De enige terroristen die ik ken zijn de overheden en hun legers met hun geheime diensten en hun propaganda slogans als:

  “Jullie mogen alles van me weten behalve mijn pincode.” Zichzelf verhullend in duisternis bij een simpele zaak als een vliegtuigramp alsof vliegtuigen geen zwarte dozen zouden bevatten.

  En het enige wat ze willen is MEER! Meer geld, meer macht, meer wapens!

  P.S. Wat fijn dat ik hier nog anoniem mag reageren maar als de AIVD er om vraagt, gaan jullie mij dat vast niet meedelen of wel?

  En nu sta ik dan ook vast op een van die lijsten zodat ik in de toekomst veroordeeld mag worden voor de vrijheid van mening die ik voelde.

  Resultaten behaalt in het verleden bieden garanties voor de toekomst.

  Politici nog hartelijk bedankt dat jullie er zijn voor ons bezorgde burgers en dat jullie niet voor jullie eigen egoïstische zelf belang daar zitten maar het allemaal doen omdat jullie normen en waarden kennen en dat jullie idealen nastreven.

  Dikke pluim ook voor het CDA. Hebt uw naaste lief maar ikke ietsje meer dan jij.

  En VVD bedankt ook dat het even duidelijk is dat het allemaal aan het volk zelf ligt met hun Labbekakkengedrag.

  PVDA geweldig dat socialistische hart van jullie zolang ze maar niet in de achtertuin kamperen.

  Zo kan ik nog wel regels doorgaan.

  Onze Plasterk ooit begonnen als amateur bij NOVA o.i.d. Maar ondertussen mister meesterspion himself.

  En oja die marktwerking in de zorg geweldig! Ik ben nog nooit zo goedkoop op mijn bek gegaan maar ja ach ik had het natuurlijk vantevoren kunnen weten want:

  Code ROOD

  Het is spekglad dus kijkt u aub uit want je glijdt zo op je bek een foutje oh eh fraudetje is zo gemaakt!

  ‘De wet is de wet of je het nu leuk vindt of niet’
  Socrates

  ‘De mensen zijn er voor de wet niet andersom’
  Pietje Puk

 4. Jos Nemosh

  Wat is er gebeurd met de plannen van Plasterk voor sleepnet-surveillance dan? Kan iemand mij dat vertellen?

  • Rejo Zenger

   Als je de vraag letterlijk bedoeld, dan is ‘t antwoord helaas dat die plannen niet wezenlijk zijn veranderd.

  • Jos Nemosh

   Ik bedoelde de vraag zo, ja. Ik vroeg me af of dit statement van Den Haag betekende dat ze tot bezinning waren gekomen na de reacties op het wetsvoorstel, of dat het slechts retoriek was om wellicht de gemoederen te sussen, of zelfs de aandacht af te leiden van de in de media al opmerkelijk slecht verslagen procedure van het privacyprotest tegen de staat aan het Europese Hof. Maar daarover is dus nog niets bekend.

 5. Cicilia Ph.Veltman

  Helemaal eens met het standpunt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.