• Menu

0 recente resultaten

De Week

Eindejaarslijstjes, 25 jaar websites, helden en schurken. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Eindejaarsoverzichten – the good, the bad and the ugly. The Guardian zet alle mooie berichten op een rij die tech-giganten het afgelopen jaar de wereld in stuurden, en zet daar ook de berichten naast waar ze liever geen aandacht aan besteedden.
  • Sinds deze week wordt de Fairphone 2 geleverd. Die kan je zonder probleem op de grond laten stuiteren. Maar zoek je nog een telefoon die je ook in het water kunt laten vallen? Dan is de NoPhone helemaal voor jou.
  • Niemand houdt onderwijstechnologie zo scherp in de gaten als Audrey Watters. Elk jaar maakt ze een overzicht van wat er op dat gebied gebeurd is. In Top Ed-Tech Trends of 2015: The Compulsion for Data laat ze zien hoe de datalust verantwoord wordt door gepersonaliseerd leren, maar uiteindelijk vooral leidt tot surveillance.
  • Imagine that before engaging in an attack, a terrorist sent an anonymous handwritten note to a local newspaper. Would politicians scramble to demand that we burn all paper, ban all anonymous mail or install government cameras in every newsroom? Of course not.” Op Time.com wordt uitgelegd waarom je bedrijven niet moet verplichten om te opereren als het verlengstuk van inlichtingendiensten.
  • Aan de Universiteit Leuven werkt Bart Preneel aan cryptografie. In dit interview met de Wall Street Journal legt hij klip en klaar het belang van sterkere versleuteling uit.
  • Het web is nu 25 jaar oud en niet iedereen is even optimistisch hoe het er nu voor staat. Dave Winer schrijft: “The people we celebrate as heroes of tech are the ones who made the most money, and that money is directly proportional to the amount of diversity they destroyed. They are the opposite of heroes. They are carpetbaggers, foreclosers, stealers of the future.” Terwijl Peter Sunde, oprichter van de Pirate Bay, zegt: “The internet is shit today. It’s broken. It was probably always broken, but it’s worse than ever.
  • Kunstenaar Julian Oliver maakte eerder al een scriptje dat Google Glass-apparaten van het Wifi-netwerk af schopte. Nu heeft hij een kleine update gedaan waardoor je ervoor kunt zorgen dat je tijdens je AirBnB verblijf niet gefilmd wordt door een Dropcam of Withings camera.
  • Er is een backdoor gevonden in een bepaalde versie van het besturingssysteem van Juniper routers. Uit dit artikel op Wired.com wordt duidelijk dat als het de NSA zelf niet is die grote delen van het net onveilig hebben gemaakt met deze backdoor, de aanvallers in ieder geval wel gebruik hebben kunnen maken van het door de NSA expres verzwakken van de Dual_EC random number generator. 
  • En als afsluiter van deze Week een mooi bericht. Esthetisch in elk geval. Illustrator Mei-Li Nieuwland maakte voor Mindshakes een beeldverhaal over internetcontrole en wat dat met ons doet. Met de toepasselijke titel ‘Ctrl’.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag