• Menu

0 recente resultaten

Ook wij roepen het kabinet op encryptie te stimuleren

Wij roepen het volgende kabinet op de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van alle vormen van encryptie te stimuleren. En niet alleen wij van Bits of Freedom, maar een bijna ongekend brede groep aan organisaties uit alle hoeken van de samenleving.

In de lijst vind je organisaties die opkomen voor de belangen van consumenten en kinderen, vertegenwoordigers van journalisten en mediabedrijven, bedrijven die de digitale infrastructuur in Nederland beheren, experts in de beveiliging daarvan, mensenrechtenorganisaties en organisaties die onze onderwijsinstellingen voorzien van internet. Maar ook organisaties en deskundigen die de overheid gewoonlijk helpen met het aftappen van telefonie- en internetverbindingen. Iedereen is het er over eens: het kabinet moet encryptie stimuleren.

Natuurlijk onderschrijft Bits of Freedom deze oproep. Het is een belangrijk signaal naar het nieuwe kabinet: encryptie is belangrijk voor iedereen in Nederland. Dus kom met maatregelen die de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van encryptie stimuleren. Houd je van de verre van maatregelen die de beveiliging van onze berichtjes en onze digitale infrastructuur verzwakken, want daarmee breng je mensen in gevaar. Een achterdeurtje dat bedoeld is voor de politie, wordt vroeg of laat ook misbruikt voor kwaadwillenden. Maar zelfs al zouden wij dat in NederlandEncryptie verzwakken is mensenlevens op het spel zetten kunnen voorkomen (kunnen we echt niet), dan nog breng je mensen in minder vrije samenlevingen zoals dictaturen in gevaar. Want zij kunnen niet vertrouwen op een rechtstaat die hen beschermt.

Waarom encryptie zo belangrijk is

Encryptie is een fundamentele bouwsteen van onze veiligheid online. Encryptie zorgt er voor dat jij zeker kunt zijn dat je met je eigen bank zaken doet en niet met een partij die zich voordoet als jouw bank. Encryptie zorgt er voor dat niemand stiekem kan meekijken naar wie jij geld overmaakt. Encryptie zorgt ervoor dat niemand onderweg jouw betaalopdracht kan aanpassen waardoor je geld alsnog bij een crimineel terecht komt. Tenslotte, door jouw gegevens te versleutelen kan de bank die gegevens veilig opslaan, zodat bij een digitale inbraak niet alles op straat ligt. Op dezelfde manier worden de vertrouwelijkheid, integriteit en authenticiteit van de berichtjes die je verstuurt via Signal of WhatsApp beschermt.

Encryptie is een fundamentele bouwsteen van onze veiligheid online.

Encryptie is een wiskundig proces, waarmee gegevens met behulp van mijn helft van onze sleutel onleesbaar worden gemaakt. Als ik jou via WhatsApp of Signal een berichtje stuur, dan wordt het berichtje versleuteld op mijn telefoon. Het wordt voor iedereen, behalve jou en mij, onleesbaar gemaakt. Wie het berichtje onderweg onderschept, krijgt een onleesbare brei te zien. Alleen de bedoelde ontvanger van het berichtje, jij dus, kan de inhoud, met jouw helft van onze sleutel, weer leesbaar maken. Wat Grapperhaus wil is dat al die berichten ook met een extra sleutel te lezen zijn. Een sleutel die de politie heeft, zodat zij kunnen meelezen. Dat willen we niet, of in ieder geval niet zomaar. Maar net zo belangrijk: die extra sleutel is een verzwakking van de beveiliging. Die sleutel komt vroeg of laat in handen van criminelen of kwaadwillenden. En dan kun je nog zo hard zeggen "die sleutel mogen jullie niet gebruiken," maar criminelen luisteren meestal niet.

Boodschap voor het kabinet

Kortom, het volgende kabinet moet wat ons betreft inzetten op het stimuleren van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en de toepassing van encryptie. En dat betekent ook automatisch: encryptie niet verzwakken. Dit lijkt ons een heldere boodschap, eentje die de overheid wél mag inzien.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag