• Menu

0 recente resultaten

Netneutraliteit

Copyright

Versleuteling

Sinds het internet toegankelijk werd voor een breed publiek woedt er een permanente strijd rond copyright, ook wel auteursrechten genoemd. Makers hebben recht op een vergoeding voor hun werk, gebruikers hebben baat bij laagdrempelige toegang tot cultuurgoed en innovaties, en er spelen commerciële en politieke belangen mee. Bits of Freedom waakt voor het belang van de internetgebruiker.

Wat speelt er?

In mei 2019 aanvaardde een meerderheid in het Europees Parlement een nieuwe copyright- of auteursrechtenrichtlijn. Onderdeel hiervan was het omstreden Artikel 13 – later hernoemd tot Artikel 17. Dit artikel bepaalt dat platformen verplicht worden om te controleren of de content die er wordt geplaatst geen auteursrechtelijk beschermd materiaal bevat. Liedjes waarop copyright geldt, bijvoorbeeld. Dit kan alleen worden gecontroleerd met behulp van geautomatiseerde filters, en die werken heel slechtLees hier waarom uploadfilters slecht werken.

Wat doet Bits of Freedom?

Bits of Freedom verzette zich, samen met miljoenen Europeanen, tegen dit onverstandige voorstel, maar het werd toch aangenomen. Dat was heel slecht nieuwsArtikel 13 aangenomen: uploadfilter maakt internet niet beter – integendeel.

Nu moeten de Europese lidstaten deze richtlijn vertalen in nationale wetgeving. Ook in Nederland, en Bits of Freedom wil hier graag bij betrokken worden, zo hebben we onlangs ook de regering laten wetenLaat ons het uploadfilter uitleggen!. Dan kunnen we de schade voor de internetgebruiker misschien nog een beetje beperken.

Maar copyright zal in de toekomst blijven terugkeren als onderwerp van debat. De belangen van makers, gebruikers, producenten en politiek zullen steeds weer botsen. En steeds weer zal er een weg gevonden moeten worden om er samen uit te komen.

Artikelen over Copyright

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag