• Menu

0 recente resultaten

(Bijna) niemand wil dat uploadfilter

In Europa wordt in het kader van de herziening van de regels over auteursrecht onderhandeld over een uploadfilter. Maar dat filter wil eigenlijk bijna niemand en dat blijven we herhalen en herhalen.

Al je uploads door een filter

Het wetsvoorstel betekent, praktisch gezien, dat auteursrechthebbenden elke upload van jou vooraf zouden mogen goed- of afkeuren. Staat het fragment van een filmpje dat je wilt uploaden op het copyright-lijstje van de industrie, dan wordt het geblokkeerd. Als jij denkt dat dat onterecht is, dan mag jij een klacht indien en misschien zie je een paar dagen later alsnog je filmpje online verschijnen.

En de kans dat je gelijk hebt is groot. Jij mag namelijk bijvoorbeeld legaal een auteursrechtelijk beschermd filmpje gebruiken voor bijvoorbeeld een parodie of een citaat – maar het filter zal die context over het hoofd zien en je upload ten onrechte blokkeren. En dit zal ontzettend vaak misgaan. Dat betekent dat jouw vrijheid van meningsuiting onder druk komt.

Jouw upload op voorhand al geweigerd

Het is slechts één van de vele problemen met de voorgestelde herziening van de Europese regels rondom het auteursrecht, ook bekend als copyright. Een andere zorg is dat de nieuwe regels ertoe leiden dat de platformen, zoals Soundcloud en GitHub, aansprakelijk kunnen worden gesteld voor illegale uploads van hun gebruikers. De consequentie is dat die platformen al op voorhand jouw vrijheid gaan inperken om zelf geen risico te hoeven lopen. De platformen voegen dan een zinnetje toe aan die lange gebruiksvoorwaarden die niemand leest: je mag het platform niet gebruiken voor parodieën of citaten. Misschien begrijpelijk, maar wel zeer onwenselijk.

Een uploadfilter zal legaal gebruik van een auteursrechtelijk beschermd filmpje ten onrechte blokkeren.

Overzicht van brede kritiek

Deze problemen zijn al talloze keren bij de politici van de Europese Commissie, het Europese parlement en de regeringen van de lidstaten aangekaart, maar die lijken bijna alle kritiek hierover domweg te negeren. Afgelopen donderdag vergaderden beleidsmakers opnieuw over het wetsvoorstel. Daarom hebben we, samen met meer dan tachtig andere organisaties weer aan de bel getrokken. Deze keer was het verhaal kort, maar krachtig:

We write to you to share our respectful but serious concerns that discussions in the Council and European Commission on the Copyright Directive are on the verge of causing irreparable damage to our fundamental rights and freedoms, our economy and competitiveness, our education and research, our innovation and competition, our creativity and our culture.

We refer you to the numerous letters and analyses sent previously from a broad spectrum of European stakeholders and experts for more details.

In de bijlage van de brief een verwijzing naar de vele tientallen brieven die in het afgelopen jaar door organisaties die opkomen voor digitale vrijheid, uitgevers, journalisten, bibliotheken, wetenschappelijke en onderzoeks­instellingen, universiteiten, vertegenwoordigers van makers, consumenten, softwareontwikkelaars, startups, bedrijven uit de technologiesector en internetproviders zijn verzonden. Zou een helder overzicht van brede kritiek wel aankomen? We blijven het monitoren.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag