• Menu

0 recente resultaten

Laat ons het uploadfilter uitleggen!

Je kan het bijna niet gemist hebben: anderhalf maand geleden werden nieuwe Europese regels over het auteursrecht aangenomen. Inclusief het omstreden uploadfilter. Wij hebben de Europese Commissie gevraagd ons te betrekken in de uitleg van die regels.

Het meest controversiƫle onderdeel van die nieuwe regels is artikel 13, inmiddels hernoemd naar artikel 17. Dat artikel maakt platforms zoals YouTube en SoundCloud verantwoordelijk voor wat jij uploadt. Zij moeten voorkomen dat jij iets online zet dat tegen de regels is. Dat kunnen ze alleen doen met een uploadfilter. Maar die filters maken veel fouten en blokkeren heel veel uploads onterecht.

Elk van de Europese lidstaten moet binnen twee jaar de nieuwe Europese regels overnemen in de nationale wetgeving. Voor het artikel met dat uploadfilter is bepaald dat de Europese Commissie richtlijnen moet geven voor die vertaling naar eigen wetgeving. De regels bepalen ook dat de Commissie daarvoor in gesprek moet met belanghebbenden, zoals organisaties die opkomen voor de rechten van gebruikers.

Wij hebben daarom, samen met tientallen andere organisaties, een brief aan de Europese Commissie verstuurd waarin we haar vragen ons te betrekken. We willen een stem in de uitleg van die controversiƫle regels, om ervoor zorgen dat jouw vrijheid van meningsuiting niet verder in het gedrang komt.

"We believe that the stakeholder dialogues and consultation process foreseen in Article 17(10) to provide input on the drafting of guidance around the implementation of this Article should be as inclusive as possible. The undersigned organisations represent consumers and work to enshrine fundamental rights into EU law and national-level legislation. These organisations are stakeholders in this process, and we call upon the European Commission to ensure the participation of human rights and digital rights organisations, as well as the knowledge community (in particular libraries), free and open source software developers, and communities in all of its efforts around the transposition and implementation of Article 17."

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag