Versleuteling

Netneutraliteit – baas over je eigen bits

Podcast: Insert User

In het kort, wat is er aan de hand?

Het klinkt als een mooi aanbod: onderweg op je telefoon naar Netflix kijken zonder dat het ten koste van je bundel gaat. En op de korte termijn is het dat misschien ook. Maar als één dienst door providers goedkoper wordt aangeboden dan concurrerende alternatieven, zal die ene dienst snel groeien en hebben concurrenten en nieuwkomers geen kans. Bovendien moet de provider meekijken met wat je op het internet doet om een enkele dienst voorrang te kunnen geven.

Het internet is in twintig jaar tijd snel groot geworden omdat iedereen elke computer op het internet even makkelijk kon bereiken. Door het gebrek aan barrières hadden vernieuwende diensten gelijke kansen. Als internettoegangsproviders hun monopoliepositie misbruiken om gebruikers uit te melken gaat dat ten kosten van het open karakter van het internet. Door all bits equal te verklaren wordt ervoor gezorgd dat nieuwe diensten een eerlijke kans krijgen, en dat jij zelf kan blijven bepalen wat je doet online.

Bits of Freedom vindt dat als je toegang tot het internet krijgt, je toegang tot het hele internet moet krijgen.

Dit houdt wat ons betreft ten eerste in dat internetaanbieders dezelfde soorten verkeer op dezelfde manier moet doorgeven. Filmpjes van YouTube moeten bijvoorbeeld net zo snel gestreamd worden als die van Facebook, Vimeo of andere platforms. Daarnaast betekent het ook dat internetverkeer niet vertraagd en geblokkeerd wordt omdat het bijvoorbeeld concurreert met de diensten van de aanbieders zelf. Je provider mag dus bijvoorbeeld niet WhatsApp vertragen om jou weer aan het sms'en te krijgen. En tot slot vinden we dat providers geen diensten goedkoper mogen aanbieden dan andere. Als T-Mobile wel een deal heeft met Spotify, maar niet met jouw lievelings-app (bijvoorbeeld Radioooo), dan worden nieuwe, innoverende diensten en hun fans dus benadeeld.

Wat doet Bits of Freedom?

Onze inzet voor netneutraliteit begon al eind 2009. Toen schreven we met onze supporters een Position PaperHet Position Paper over netneutraliteit over dit onderwerp. Op alle mogelijke manieren vroegen we de Nederlandse internetgemeenschap om mee te denken en te schrijven aan dat paper; via het blog, twitter, de nieuwsbrief. Mensen kwamen langs om tijdens de lunch er verder over te praten.

Maar dat verhaal bleef voor de meesten lange tijd nog nog erg abstract. Tot begin mei 2011. Ons punt werd in één klap glashelder toen KPN haar nieuwe strategieEmerce over de nieuwe strategie van KPN presenteerde. Zij wilde meer inkomsten genereren uit het belasten van specifieke diensten, ook wel de WhatsApp-tax genoemd. Om het internetgebruik van haar klanten te meten, gaf KPN zelfs aan de omstreden techniek Deep Packet InspectionWikipedia legt Deep Packet Inspection uit in te zetten, waarmee ook naar de inhoud van internetverkeer kan worden gekeken. De internetgemeenschap roerde zich, traditionele media pikten dat op en Kamerleden grepen de wijziging van de Telecomwet aan om hier een stokje voor te steken. Zij stemden met overgrote meerderheid voor een amendement dat netneutraliteit in de wetArtikel 7.4a van de Telecommunicatiewet beschermt netneutraliteit verankert. En in mei 2012 kwam netneutraliteit ook ongeschonden door de Eerste Kamer. Een primeur in Europa, die wereldwijd aandacht kreeg.

Daardoor zag de Europese Commissie de noodzaak om hier ook Europees regels voor op te stellen. Samen met EDRi (de koepel van Europese digitale burgerrechtenorganisaties) kwamen we op voor de belangen van de internetters in Europa, weer met succesOp de site van EDRi lees je over het werk in Europa. En ook daarna hamerden we op potentiële mazen in het systeem van de Europese netnetneutraliteitsregels, waarna minister Kamp in 2016 glashelder maakte dat nu ook onder de nieuwe regels voor prijsdiscriminatie in Nederland geen ruimte isMinister Kamp maakte duidelijk: Zero rating is in Nederland verboden.

Om de vrijheid van de internetter te blijven beschermen moet de toezichthouder nu met scherpe acties de naleving van netneutraliteitsregels afdwingen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.