• Menu

0 recente resultaten

Politie

Netneutraliteit

Copyright

Als providers gaan bepalen welke informatie met voorrang bij jou wordt aangeleverd, gaat het op den duur ten kosten van jouw keuzevrijheid. Het principe dat alle bits gelijk behandeld worden, heet ‘netneutraliteit’. Bits of Freedom zet zich in om dit uitgangspunt te verdedigen, omdat jij de baas over je bits moet blijven.

Wat speelt er?

Het lijkt een mooie aanbieding: onderweg op je telefoon naar een videostream van Dienst X kijken zonder dat het ten koste gaat van je bundel. Sommige providers zouden ook graag de ene dienst sneller doorgeven, en concurrerende diensten langzamer. Maar als één dienst wordt voorgetrokken, worden concurrenten en nieuwkomers benadeeld. Dat is uiteindelijk niet gunstig voor de gebruiker.

Bits of Freedom vindt dat als je toegang tot het internet krijgt, je toegang tot het hele internet moet krijgen. Internetaanbieders moeten dezelfde soorten verkeer op dezelfde manier doorgeven. Filmpjes van YouTube moeten net zo snel gestreamd worden als die van Vimeo of kleinere platformen. De gigabites die je daarvoor gebruikt meten ook even duur of goedkoop zijn. Internetverkeer mag ook niet vertraagd en geblokkeerd wordt omdat het bijvoorbeeld concurreert met een diensten van de aanbieder zelf. Je provider mag dus bijvoorbeeld niet WhatsApp vertragen om jou weer aan het sms'en te krijgen.

T-Mobile wilde Spotify gratis doorgeven, maar kleinere concurrent Deezer of podcasts niet. Zo worden nieuwe, innoverende diensten en hun fans benadeeld. Juist de bedrijven die nu al te machtig zijn, kunnen zulke grote deals sluiten. Zij zullen dus nóg machtiger worden. Waardoor gebruikers en artiesten nóg afhankelijker van hen worden, en er straks nog minder te kiezen valt.

Wat doet Bits of Freedom?

Onze inzet voor netneutraliteit begon al eind 2009. Toen schreven we met onze supporters een Position PaperHet Position Paper over netneutraliteit (pdf).

Ons punt werd in één klap glashelder toen KPN haar nieuwe strategieEmerce over de nieuwe strategie van KPN presenteerde. Zij wilde meer inkomsten genereren uit het belasten van specifieke diensten, ook wel de WhatsApp-tax genoemd. Om het internetgebruik van haar klanten te meten, gaf KPN zelfs aan de omstreden techniek Deep Packet InspectionWikipedia legt Deep Packet Inspection uit in te zetten, waarmee ook naar de inhoud van internetverkeer kan worden gekeken. De internetgemeenschap roerde zich, traditionele media pikten dat op en Kamerleden grepen de wijziging van de Telecomwet aan om hier een stokje voor te steken. Zij stemden met overgrote meerderheid voor een amendement dat netneutraliteit in de wetArtikel 7.4a van de Telecommunicatiewet beschermt netneutraliteit verankert. En in mei 2012 kwam netneutraliteit ook ongeschonden door de Eerste Kamer. Een primeur in Europa, die wereldwijd aandacht kreeg.

Daardoor zag de Europese Commissie de noodzaak om hier ook Europees regels voor op te stellen. Samen met EDRi (de koepel van Europese digitale burgerrechtenorganisaties) kwamen we op voor de belangen van de internetters in Europa, weer met succesOp de site van EDRi lees je over het werk in Europa. En ook daarna hamerden we op potentiële mazen in het systeem van de Europese netnetneutraliteitsregels. In 2016 maakte minister Kamp glashelder dat onder de nieuwe regels prijsdiscriminatie, ook wel ‘zero rating’ genoemd, verboden isNederland weer voorop: zero rating verboden.

Om de vrijheid van de internetter te blijven beschermen moet de toezichthouder nu met scherpe acties de naleving van netneutraliteitsregels afdwingen. Bits of Freedom houdt dit nauw in de gaten.

Artikelen over Netneutraliteit

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag