Press release: Dutch government prohibits price discrimination for internet access

Nederland weer voorop: zero rating verboden

De Week
DOSSIER: Netneutraliteit

Het klinkt als een mooi aanbod: onderweg op je mobiel naar Netflix kijken zonder dat het ten koste van je databundel gaat. En op de korte termijn is het dat misschien ook. Maar als één dienst door de provider goedkoper wordt aangeboden, zal die dienst snel machtig groot zijn en maken concurrerende alternatieven geen kans. Slecht voor jou als consument.

Gelukkig stemde de Tweede Kamer vandaag in met het voorstel van minister Kamp om alle vormen van prijsdiscriminatie bij internettoegang te verbieden. Dat was hard nodig, want de regels die eind vorig jaar in Europa werden aangenomen blinken bepaald niet uit in helderheid. De VVD-minister heeft nu ervoor gekozen om ook positieve prijs­discriminatie (“zero rating”) expliciet te verbieden. Daarmee kiest hij voor jouw vrijheid.

Daarmee speelt Nederland opnieuw een voortrekkersrol. Hopelijk volgen de Europese toezichthouders ons goede voorbeeld. Nederland was het eerste land in Europa waar het principe van netneutraliteit bij wet werd beschermd. De rest van Europa wilde dat ook. Het zou maar al te jammer zijn als de rest van Europa het nu met middelmatige compromis uit Brussel moet doen.

De Tweede Kamer stemde ook in met het voorstel van de SP waarmee het ministerie van Economische Zaken gedwongen wordt om ook andere onduidelijkheden in de Europese regels te verhelderen. Daarmee wordt voorkomen dat providers andere loopholes in de regels misbruiken, daarmee in strijd met het principe van netneutraliteit handelen en jouw vrijheid inperken.

We zijn vaak kritisch op de voorstellen van de Nederlandse regering – maar in dit geval verdient minister Kamp alle complimenten. Die complimenten mogen ook naar de Tweede Kamer, die met het instemmen met het wetsvoorstel jouw vrijheid weer eens voorop zet.

 1. Bart

  Op wat voor termijn gaat dit voorstel nu effectief van kracht? Ik kan daar zo snel maar weinig over vinden. En betekend dit nu dat bijvoorbeeld Voda het huidige aanbod (oa. de free NetNix, erm, NetFlix stream de 1e 3 maanden) aan moet gaan passen? Dank voor je input alvast 🙂

 2. Peter

  Voor iedereen die meer willen weten over het amendement:

  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen/detail?id=2016P07592

 3. Frits

  Ik sluit me aan bij de complimenten aan minister Kamp en de Tweede Kamer.
  Dit zouden ze meer moeten doen, het verdedigen van de belangen van de burger en dus ook die van henzelf.

 4. Rejo Zenger

  De Europese regels zijn leidend. De Europese wet (een “verordening”) die ten grondslag ligt aan deze regels zijn per 30 april van toepassing. De Europese toezichthouders schrijven nu aan een concept van een document waarin ze beschrijven hoe zij die Europese regels uitleggen en gaan handhaven. Deze zomer wordt dat document “ter consultatie” aangeboden, wat betekent dat iedereen commentaar mag leveren. De definitieve versie moet voor eind augustus gepubliceerd worden. Daarna kan er niets meer veranderen.

  Voor Nederland wordt met het dit wetsvoorstel de ACM als toezichthouder aangewezen. Die zal de regels moeten toepassen, zowel de Europese regels en de Nederlandse aanvulling daarop.

 5. Peter

  Het is een mooi resultaat voor Nederland. Bof (en vooral Rejo) heeft ook veel aandacht aan dit onderwerp besteed. Dit heeft vast bijgedragen aan het resultaat!

  Je zou bijna het sukkelige Gmail gedrag van minister vergeven 😉

 6. Pocahontas

  Netflix is Trumpflix / walmart flix.

  europees geld in de Trump pot die ons nog verder gaat ondermijnen

  Trump verkoopt chineese spullen aan walmart patriots als amerikaans product. En klaagt dan dat china communisten zijn

  Waarom is er geen nederflix? Waarom moette wij amerikaanse media-diaree slikken en Trump zijn goudmijn spekken?

  Domme hollanders zijn blijkbaar goed genoeg om Trump te verrijken?

 7. Pepijn

  Ik lees vandaag een vericht op nu.nl dat Henk Kamp toch heeft besloten de europese richtlijnen te volgen en dat zero rating niet meer verboden is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.