• Menu

0 recente resultaten

Nederland weer voorop: zero rating verboden

Het klinkt als een mooi aanbod: onderweg op je mobiel naar Netflix kijken zonder dat het ten koste van je databundel gaat. En op de korte termijn is het dat misschien ook. Maar als één dienst door de provider goedkoper wordt aangeboden, zal die dienst snel machtig groot zijn en maken concurrerende alternatieven geen kans. Slecht voor jou als consument.

Gelukkig stemde de Tweede Kamer vandaag in met het voorstel van minister Kamp om alle vormen van prijsdiscriminatie bij internettoegang te verbieden. Dat was hard nodig, want de regels die eind vorig jaar in Europa werden aangenomen blinken bepaald niet uit in helderheid. De VVD-minister heeft nu ervoor gekozen om ook positieve prijs­discriminatie (“zero rating”) expliciet te verbieden. Daarmee kiest hij voor jouw vrijheid.

Daarmee speelt Nederland opnieuw een voortrekkersrol. Hopelijk volgen de Europese toezichthouders ons goede voorbeeld. Nederland was het eerste land in Europa waar het principe van netneutraliteit bij wet werd beschermd. De rest van Europa wilde dat ook. Het zou maar al te jammer zijn als de rest van Europa het nu met middelmatige compromis uit Brussel moet doen.

De Tweede Kamer stemde ook in met het voorstel van de SP waarmee het ministerie van Economische Zaken gedwongen wordt om ook andere onduidelijkheden in de Europese regels te verhelderen. Daarmee wordt voorkomen dat providers andere loopholes in de regels misbruiken, daarmee in strijd met het principe van netneutraliteit handelen en jouw vrijheid inperken.

We zijn vaak kritisch op de voorstellen van de Nederlandse regering – maar in dit geval verdient minister Kamp alle complimenten. Die complimenten mogen ook naar de Tweede Kamer, die met het instemmen met het wetsvoorstel jouw vrijheid weer eens voorop zet.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag