De Week

Censuur in China, de sleutels van het internet en het einde van de politiek. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • We beginnen met een absolute must-read. Maxim Februari schreef voor de NRC een column over hoe automatische besluitvorming de dood van de politiek kan betekenen: Hoe we met slimme data de toekomst kwijtraken.
  • Heb je Google in je oog, ofzo? Een nieuw patent toont dat Google een slimme lens wil introduceren. We hebben al een tijdje niets meer gehoord over Google Glass, misschien door de term “Glasshole”. Bij de glass was het nog zichtbaar wie jou aan het filmen is. Dat ‘probleem’ wordt met dit patent opgelost.
  • Dimitri Tokmetzis schreef samen met sinoloog Tabitha Speelman een interessant artikel over hoe de censuur van het Chinese internet werkt. Zijn explainer over internetcensuur in het algemeen is ook het lezen waard.
  • Gisteren werden de sleutels van het internet weer eens getekend. The Guardian herpubliceerde daarom een fascinerend (en bij vlagen hilarisch) artikel over de key-signing ceremonie en hoe alles daarbij om vertrouwen draait.
  • Het World Wide Web Consortium (WC3) is op verzoek van de entertainment industrie bezig met het ontwikkelen van een zorgelijke standaard voor het toevoegen van versleutelde video in onze browsers. Volgens de EFF hadden we als zo’n standaard er aan het begin van het web was geweest nooit Firefox, iTunes of Netflix kunnen hebben.
  • Ian Bogost probeert een moderne versie van de typmachine uit: de Freewrite. Met dit apparaat kun je ongestoord zonder enige online afleiding een eerste concept van je tekst schrijven. Bogost komt erachter hoe bepalend ons schrijversgereedschap is voor de manier waarop we schrijven.
  • Tot slot waren we deze week teveel tijd kwijt met het geobsedeerd staren naar de GIFjes van Charles Deck. Als je ze leuk vindt kun je zijn Kickstarter project steunen, een VR-spel waarin je schattige dingen moet redden.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.