Wij snappen er niets meer van

Bits of Freedom in 2019. Steun jij ons in 2020?

De laatste week van Hans de Zwart

Het is, in onze tak van sport, lastig om van een goed of slecht jaar te spreken. Het opmaken van de balans laten we daarom aan een ander. Wel delen we graag een greep uit ons jaar met je, en blikken we vooruit naar 2020. Spoiler alert: we zoeken nog donateurs.

Credits:
Sutirta Budiman

Bits of Freedom in 2019

We zaten ook dit jaar de geheime diensten op de hielen en we hielden keer op keer de politie scherp - meestal ongevraagd. We bewezen dat Facebook loog tegen de Tweede Kamer, legden uit waarom het "platformprobleem" alleen opgelost gaat worden met structurele maatregelen, en zorgden voor flinke tegengas op de nieuwe auteursrechtwet (dank aan iedereen die in de pen, telefoon of toetsenbord is geklommen!). Onze nieuwe inzagetool hielp meer dan 3.000 mensen bij het verwijderen van hun gegevens bij Nextdoor.

Het was ook voor Bits of Freedom als organisatie een enerverend jaar. We vierden ons 20-jarig bestaan, lanceerden onze eerste online shop (check 'm!), en dienden een schadeclaim in bij Facebook en Google (nog steeds niet uitbetaald). We waren veel in de media. Onder andere bij Radar en bij Nieuwsuur, voor het eerst bij Jinek én twee keer bij de Rijdende Rechter. (Als expert, natuurlijk.)

2020 met jouw steun

2020 zal hoogstwaarschijnlijk het jaar zijn waarin meer dan 50% van onze inkomsten afkomstig is van individuen. Een unicum in Europa voor organisaties als de onze. En geen moment te laat. Ons werkveld blijft zich namelijk in rap tempo uitbreiden. Voor elk onderwerp dat we oppakken, moeten we er vier laten liggen. Met andere woorden: we zijn nog altijd te klein om onze ambities waar te maken.

En die ambities zijn ook in 2020 weer groot: we gaan opboksen tegen een mega lobbyoffensief in Brussel, richten onze pijlen op de digitale praktijk van de politie, bouwen verder aan een constructieve visie voor de toekomst van het internet, vernieuwen onze Internetvrijheid Toolbox, en lanceren een ambassadeursprogramma - om maar wat te noemen.

Ben jij nog geen donateur? Word het dan. Help ons in de strijd voor een sterk en veilig internet dat in dienst staat van mensen.

P.S. Als je ons nu steunt, dan kun je de donatie nog aftrekken van je belastingaangifte 2019.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.