• Menu

0 recente resultaten

Foto: Digital Cinematic

Bezorgde burgers bestoken Europees Parlement over artikel 13

Afgelopen twee weken hebben ruim 1200 burgers naar Europarlementariërs gebeld om hen te overtuigen tegen de voorgestelde nieuwe auteursrechtregels te stemmen. Ze deden dit via de website Pledge2019.eu, een campagnewebsite die wij ook ondersteunen.

Uniek

Dit ongekende aantal telefoontjes is ongebruikelijk in Europa, waar wij burgers meestal nogal terughoudend zijn in het rechtstreeks benaderen van volksvertegenwoordigers. Eerdere pogingen van inwoners om wetgevers te bereiken via sociale media of e-mail werden in diskrediet gebracht – ze zouden afkomstig zijn van bots. De grote aantallen telefoontjes van bezorgde burgers zijn een sterk antwoord op de ongefundeerde beschuldigingen. De enorme acties tegen de wet zijn sowieso al historisch: de petitie tegen artikel 13 is de meest ondertekende petitie ooit.

Bel ook!

Met minder dan twee weken te gaan tot de eindstemmingAlleen het Europees Parlement kan de uploadfilter nog tegenhouden over uploadfilters in het Europees Parlement, hebben meer dan 100 leden van het Europees Parlement via Pledge2019 verklaard tegen artikel 13 van de voorgestelde auteursrechtrichtlijn te stemmen. Van de 26 Nederlandse Europarlementariërs hebben 11 zich al duidelijk uitgesproken als tegenstander, van alle vertegenwoordigde partijen. De uitzonderingen zijn het CDA, de ChristenUnie/SGP en de VVD. Nederlandse burgers die zich zorgen maken over de gevolgen van de introductie van falende uploadfiltersWordt straks een falend filter de baas op het internet?, bijvoorbeeld voor de vrije expressie en het creatieve karakter van het internet, worden aangemoedigd via Pledge2019.euKom in actie en neem contact op met jou vertegenwoordigers! alsnog contact op te nemen met de vertegenwoordigers van deze partijen, en met andere leden van het Europees Parlement die zich nog niet hebben uitgesproken.

Breed verzet

Behalve ‘gewone’ burgers laten ook steeds meer prominenten nadrukkelijk van zich horen over de uploadfilters. De speciale VN-rapporteur voor vrijheid van meningsuiting, David Kaye, waarschuwt voor de bedreiging voor onze vrijheid van meningsuiting online. 169 Europese academici die gespecialiseerd zijn in intellectueel eigendomsrecht noemen het voorstel misleidend. De bedenker van het wereldwijde web Sir Tim Berners-Lee waarschuwt samen met anderen voor de onmiddellijke dreiging voor het open internet.

Nog een week

Sinds de campagne twee weken geleden werd gelanceerd, werd meer dan 72 uur besteed aan in totaal meer dan 1200 telefoontjes tussen burgers en hun gekozen vertegenwoordigers. Je hebt nog een week om via Pledge2019.euhttps://pledge2019.eu/nl je stem te laten horen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag