• Menu

0 recente resultaten

Alleen het Europees Parlement kan het uploadfilter nu nog tegenhouden

De Nederlandse regering vecht in Brussel voor de belangen van makers van film, muziek en tekst, van internetgebruikers en bedrijven. Helaas stemde een meerderheid van andere landen voor het voorgestelde uploadfilter. Alleen het Europese parlement – en daarmee ook jij – kan dat uploadfilter nu nog tegenhouden.

De Europese wetgevende instanties lijken het er over eensHet internet moet stuk te zijn: het internet moet stuk. Vorige week werden de geheime onderhandelingen over nieuwe regels rondom het auteursrecht afgerond. We schreven er al eerder oveLees hier meer over falende filtersr: het voorstel met dat controversiële uploadfilter in artikel 13. Een wet die websites dwingt om elke upload van gebruikers te blokkeren bij een mogelijke inbreuk op auteursrecht. Dit is om meerdere redenen problematisch: de technologie werkt niet, het dwingt platforms tot risicomijdend gedrag en gebruikers hebben tegen dit soort volautomatische systemen niets in te brengen.

De aller-aller-aller-allerlaatste kans is de stemming in het Europees Parlement. En daar kun jij je mee bemoeien.

Nu de onderhandelingen zijn afgerond, zijn er nog twee hordes voordat het voorstel ook echt van kracht kan worden. De regeringen van de lidstaten en het voltallige Europese parlement moeten stemmen over de uitonderhandelde tekst. De regeringen hebben dat gisteren gedaan en zijn akkoord met het voorstel zoals dat er nu ligt. Nederland ging daar niet in mee en stemde tegen. Samen met een aantal andere lidstaten publiceerde het na de stemming een helder statementJoint statement regarding the Copyright Directive:

“The objectives of this Directive were to enhance the good functioning of the internal market and to stimulate innovation, creativity, investment and production of new content, also in the digital environment. […] However, in our view, the final text of the Directive fails to deliver adequately on the above-mentioned aims. We believe that the Directive in its current form is a step back […].

Most notably we regret that the Directive does not strike the right balance between the protection of right holders and the interests of EU citizens and companies. It therefore risks to hinder innovation rather than promote it and to have a negative impact the competitiveness of the European Digital Single Market.”

En dat is mooi! De Nederlandse regering knokt in Brussel keihard voor de belangen van makers, van internetgebruikers en bedrijven. Ze wil geen regels die eigenlijk alleen maar de grote film- en platenlabels veel macht geven. Ze wil geen regels die eigenlijk alleen maar ruimte aan de grote bestaande platformen laten. Ze wil graag een digital single market met innovatie en concurrentie en waarin rekening wordt gehouden met de belangen van iedereen.

Nederland wil graag een digital single market met innovatie en concurrentie en waarin rekening wordt gehouden met álle belangen.

Maar, laten we wel realistisch zijn: dat Nederland tegenstemde is niet voldoende om dit gedrocht van een wetsvoorstel tegen te houden. De aller-aller-aller-allerlaatste kans is de stemming in het Europees Parlement. En daar kun jij je nog mee bemoeien. Als internetter heb jij belang bij deze stemming. Het is dus helemaal niet gek als jij aan parlementsleden vraagt om naar jou te luisteren en tegen het voorstel te stemmen. Benader politieke partijen, zoals CDA en VVD, en vraag hen of hun Europese parlementsleden net als de Nederlandse regering tegen het voorgestelde Copyright Directive met dat uploadfilter zullen stemmen.

En we gaan het je nog makkelijker maken: volgende week lanceren onze Europese collega’s een website via welke je gratis en gemakkelijk kunt bellen met die Europees Parlementsleden. Laten we de komende weken met elkaar alles op alles zetten om dit voorstel tegen te houden!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag