De betere podcasts over het internet, privacy, vrijheid en je rechten

Europese instituties zijn het eens: het internet moet stuk

#article13: de zombie die maar niet dood wil
DOSSIER: Platformen
DOSSIER: Copyright

De afgelopen maanden werd in Brussel achter gesloten deuren onderhandeld over nieuwe regels voor het handhaven van het auteursrecht. Het meest controversiële deel van dat voorstel is een zogenaamd uploadfilter (artikel 13). Websites moeten elke upload van hun gebruikers controleren op mogelijke inbreuken op het auteursrecht en bij twijfel blokkeren. Vanavond zijn de onderhandelingen afgerond: dat filter gaat er komen. Een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en een grote inperking van al het moois dat je op het internet kunt vinden.

Credits:
Foto: cobalt123

Huh? Wat?

De nieuwe regels stellen dat platforms zoals Youtube en Soundcloud moeten voorkomen dat er gecopyright materiaal wordt gedeeld zonder de toestemming van de eigenaar. De enige manier om dat te doen is met geautomatiseerde filters. Er is verschrikkelijk veel kritiek op het voorstel. Burgers, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven zijn het er vrijwel unaniemDe lijst van critici is lang en alarmerend. over eens dat het "uploadfilter" moet worden geschrapt.

Ook wij zijn niet blij met het voorstel. De technologie werkt niet, het dwingt platforms tot risicomijdend gedrag en gebruikers hebben tegen dit soort volautomatische systemen niets in te brengen. Wordt je video ten onrechte geblokkeerd?Lees hier meer over falende filters. Jammer voor je. Wil je in verweer komen? Jammer voor je.Met het internetfilter heeft klagen geen zin. Dit betekent een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en zal op termijn leiden tot een verschraling van aanbieders. De nu al machtige platforms worden nog machtiger.

Er zal nog één keer door het Europees Parlement over het voorstel worden gestemd. Een verzegeling van de deal, als het ware. Daarvan houden we je op de hoogte, óók over de manier waarop jij je stem het best kunt laten horen.

Maar er is meer...

Als je dacht dat de lidstaten klaar waren met het censureren van het internet, heb je het mis. In Brussel wordt momenteel ook gewerkt aan wetgeving waarmee men hoopt effectiever te kunnen optreden tegen de verspreiding van mogelijk terroristische content. Ook in reactie op dit voorstel zetten de lidstaten in op “pro-actieve maatregelen”. En ja, dit is daarmee weer een voorstel voor een uploadfilter.

Daarmee kunnen we rustig spreken van een trend. We stevenen af op een situatie waarin er een filter is voor content waar copyright op heerst, een filter voor mogelijk terroristische content, een filter voor mogelijk seksueel expliciete content, eentje voor mogelijke haatzaaierij, en ga zo maar door. Tot we op het punt zijn aanbeland waarop alles dat we online zeggen en laten zien, zelfs alles dat we proberen te delen, wordt gemonitord.

De Europese instituties staan aan de zijlijn te juichen terwijl er een complex surveillance- en controlesysteem wordt opgetuigd door internetbedrijven die keer op keer laten zien dat ze geen moer om onze privacy, onze vrijheden en onze democratieën geven. Een schande.

Help ons

We worden overspoeld door slechte wetsvoorstellen en we moeten scherpe keuzes maken waar we wel en, helaas steeds vaker, niet aan werken. Deze situatie gaat niet verbeteren. Als straks het Europees Parlement een klap geeft op artikel 13, dan zien beleidsmakers alleen maar nog meer ruimte voor nog meer toepassingen van internetfilters. Help jij ons opkomen voor onze internetvrijheid? Overweeg dan donateur te worden.

Meer lezen?

 1. Dr.Bob

  Ik moest bij dit artikel en de beangstigende EU ontwikkelingen denken aan de mooie TED talk van Danny Hillis over de noodzaak van een Plan B voor internet. Hij wees op de risico’s van het succes van het huidige web, omdat het nooit gedesigned is zoals het tegenwoordig gebruikt wordt. Zijn talk is uit 2013, en in de tussenliggende periode is vooral aan privacy ingeleverd en het machtsmisbruik toegenomen. Dus juist ook met dat in gedachte is er inmiddels een nog grotere behoefte, of zelfs noodzaak, voor een Plan B of Internet2.
  https://www.ted.com/talks/danny_hillis_the_internet_could_crash_we_need_a_plan_b

 2. Peter Cohen

  Het EP heeft geen macht. De Commissie wel, en die legt tegenwoordig sommige van haar plannen voor aan het EP. Wat het EP ook zegt, de Europeese raad, de vergadering van regeringsleiders, beslist.Zeuren bij het EP is volkomen nutteloos.

  • Evelyn Austin

   Wij zien dat anders. (Leden) van het Parlement hebben het grootste verzet tegen deze plannen geleid en hebben het voorstel op punten verbeterd.

 3. colin

  Kunnen we niet alle content die door de EP leden online zijn gezet bekijken en, waar van toepassing, aanmelden als copyright inbreuk? Ik weet bijna zeker dat er foto’s, teksten en ander materiaal te vinden is. Ook dat leuke geposte plaatje op het facebook privé account van de EP leden is niet copy right vrij.

 4. Jan

  Tegen de kortzichtigheid, de negatieve effekten van een verplichte censuur op uploads niet inzien, is denk ik geen kruid gewassen.
  Het betekent dat onze leidende politici om het beleefd te zeggen, ‘naïef’ zijn.
  Deze uploadfilters getuigen van een zeer gebrekkig begrip van wat Google, Youtube, Facebook betekenen.

  Uploadfilters leggen de verantwoordelijkheid van bescherming van auteursrecht bij de verkeerden: die zouden uitgevers, filmproducenten, managers moeten nemen.
  Zij moeten immers staan voor de belangen van de creatieve individuën.

  Een veel groter en meer fundamenteel probleem is volgens mij de onvoorstelbare macht en dus rijkdom van Google, Facebook cs.
  Het meest beangstigend vind ik dat het advertentie-conglomeraat vooral door geld aangedreven wordt, en dat niets of niemand deze bedrijven kan controleren, laat staan beheersen.

  Ze zijn een onstuitbaar fenomeen geworden.
  Dit is mogelijk dankzij wetten die bepalen dat een bedrijf een rechtspersoon is en kan doen en laten wat het wil, zonder verplichting zich te verantwoorden.

  Het onbekende aantal miljarden dat in deze machtige industrie omgaat, al dat geld is op niets materieels gebaseerd.

  Dus wie kan mij vertellen dat het geen gigantisch Ponzi schema is dat plotseling kan imploderen?

  Wat de effekten van automatische filters mogen zijn, er gaat veel narigheid van komen. Het is vergelijkbaar met een kanon gebruiken tegen muggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.