• Menu

0 recente resultaten

Foto: Callum Wale

#article13: de zombie die maar niet dood wil

Nog niet eens zo heel lang geleden waren we in een jubelstemming omdat het voorgestelde internetfilter, “artikel 13”, te controversieel voor de Europese wetgever leek te zijn. Mede met de inzet van de Nederlandse regering waren de onderhandelingen erover gestaakt. En nu? Nu is het voorstel weer terug.

Zo’n internetfilter blokkeert veel te veel

Dat internetfilter willen we niet. Een internetfilter dat elke upload op een platform als YouTube of Soundcloud blokkeert bij het vermoeden van een auteursrechtelijke inbreuk maakt namelijk heel snel fouten. En dat is heel slecht voor jouw vrijheid van meningsuiting. Het voorstel zal bovendien betekenen dat platformen veel soorten uploads zullen weigeren. Zij willen namelijk niet het risico lopen te moeten opdraaien voor jouw “verkeerde” uploadWorden parodieën, citaten en memes een zeldzaamheid op het internet?. Weer slecht voor jouw vrijheid om te communiceren.

Onderhandelingen gestaakt, onderhandelingen hervat

Over het wetsvoorstel wordt al een tijdje achter gesloten deuren onderhandeld. Die onderhandelingen vinden plaats tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten (de “Raad”). Het voorstel voor het internetfilter is ook binnen de Raad controversieel. Zo controversieel dat een paar weken geleden tien lidstaten, waaronder Nederland, weigerden verder te onderhandelen.

Sindsdien is achter de schermen een nieuw compromisLees hier het compromis dat nu op tafel ligt bekokstooft. Daarmee zijn de onderhandelingen met het parlement en de Commissie weer op de rails. Het compromis maakt het eerdere voorstel alleen maar nog slechter. Het Europees Parlement wilde namelijk een uitzondering voor kleine bedrijven. Die uitzondering lijkt nu te worden beperkt tot partijen die én nog geen drie jaar bestaan én minder dan tien miljoen euro omzet per jaar hebben én minder dan vijf miljoen unieke bezoekers per maand hebben. Dat is een uitzondering waar maar weinig partijen voor in aanmerking komen en maakt dat vrijwel elk commercieel platform alsnog moet filteren.

Een stap richting verschraling

De onderhandelingen over het nieuwe voorstel vinden deze week plaats. As we speak. Als de onderhandelaars het deze keer wel eens worden, zal het Europees Parlement nog één keer stemmen over de overeengekomen tekst. Waarschijnlijk in maart of april. Als de onderhandelaars het deze keer wel eens worden, zetten we opnieuw een stap in de richting van een verdere verschraling van ons digitale ecosysteem.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag