• Menu

0 recente resultaten

Foto: Chuttersnap

De betere podcasts over het internet, privacy, vrijheid en je rechten

Een groeiend aantal goede podcasts behandelt onderwerpen die raken aan ons werkterrein. Dit is waar de medewerkers van Bits of Freedom momenteel naar luisteren.

Radio Rechtsstaat

Nienke Venema en Jelle Klaas voeren in Radio Rechtsstaat gesprekken van iets langer dan een half uur met onder meer advocaten, academici en journalisten over alle facetten van de rechtsstaat. Afhankelijk van de deskundigheid van de gast gaat het over de toegankelijkheid van het recht, rechtsongelijkheid, de transparantie van de rechtspraak, de verhouding tot de politiek of de rol van de media in de rechtsstaat. Boeiend dankzij de oprechte interesse, kennis van zaken en prettige stemmen. (Barry)

TWiT: This Week in Tech

Leo Laporte, podcaster van het eerst uur, heeft inmiddels een heel netwerk opgebouwd van podcasts over technologie. Onze favoriet blijft nog steeds de show met dezelfde naam als het netwerk: This Week in Tech (TWiT). Elke week bespreekt Laporte het technologienieuws van de week met de belangrijkste technologiejournalisten van de VS. Na het luisteren – of kijken, want dat kan ook – ben je in één keer bij over wat er gebeurd is in Silicon Valley. Het zijn wel lange shows, dus luisteren op anderhalve snelheid wordt aanbevolen. (Hans)

The Intersection of Things

Deze reeks wordt gemaakt door digitale rechten activist Ruth Coustick-Deal en ontwerper Marianela Ramos Capelo, "bringing you friendly conversations about technology and human lives on the internet, all with an intersectional feminist twist." De laatste aflevering gaat over de manieren waarop technologie onze steden verandert, van het smart city project van Google in Toronto tot de vraag of apps het einde betekenen van de gay bar. (Evelyn)

The WorkerTech Podcast

In deze podcast mini-serie wordt het begrip ‘workertech’ uitgelegd als technologie die ten goede komt aan de levens van laag opgeleide arbeiders met een laag inkomen. De eerste aflevering gaat over de aard van werk, en de invloed van technologie op werk en de arbeidsmarkt. De tweede episode gaat over workertech die deze arbeider een stem geeft. Hierin wordt onder andere Organise besproken, de app die gebruikt werd door de werknemers van Amazon om zich internationaal te organiseren. De laatste aflevering in de serie gaat over de Gig-economy en de vergaande flexibilisering van arbeid. (Lotte)

Reply All

Reply All is een podcast over het internet, maar – zoals The Guardian de podcast mooi omschrijft – ook over hoe je moet overleven in de moderne wereld. De dynamiek tussen de twee vaste hosts, soms aangevuld met een redacteur, is grappig en aandoenlijk en bovenal prettig om naar te luisteren. Met elkaar duiken ze in mysteries als ‘Luistert Facebook je af?’, vaak door zelf de proef op de som te nemen. Ze geven tech-support aan luisteraars ‘Waarom is mijn snapchat-handle opeens geblokkeerd?’Of dagen ze elkaar uit, bijvoorbeeld om de ander ongemerkt te phishen. Door de creatieve en meeslepende manier waarop ze je meenemen in hun onderzoek leer je veel over de wereld achter onze smartphones en het internet. (Esther)

En verder...

Future Shock, van de redactie van VPRO Tegenlicht

Over Media gaat - naast over media - ook vaak over het internet

Met nerds om tafel, waarin gastnerds en vaste tafelnerds praten over tech onderwerpen

Onder mediadoctoren, inhoudelijke en wetenschappelijk-geïnformeerde discussies over de media

De Appels en Peren Show, een talkshow 'over en uit de toekomst'

En had je onze eigen podcastserie Insert User over startups al gehoord?

Heb je zelf tips? Laat ze achter in de comments!

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag