• Menu

0 recente resultaten

De week van briefsloten, de adoptiecurve van onderdrukkingstech en een genderless stem

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Een dagje digitaal leven in China

Het stuk van Stephan Petermann in Vrij Nederland mag je echt niet overslaan. Petermann geeft les in China en beschrijft een dagje meelopen met zijn studenten. De verwevenheid van het internet in hun dagelijkse leven is insane. Een student doet via haar telefoon een consult met een dokter en 25 minuten later staat de bezorger van de apotheek voor de deur. Petermann kan op een gegeven moment geen koffie kopen op het station omdat alleen mensen met een online account kunnen bestellen. En de studenten vinden de Westerse nieuwsberichten over het Chinese sociale kredietsysteem maar overdreven: zij weten het systeem namelijk keihard te gamen door werkschoenen aan elkaar door te blijven verkopen. Wow…

Alle stemmen gerepresenteerd

Google, Amazon en Apple hebben allemaal praktisch oneindig veel opgenomen stemmen om hun audioherkenningsalgoritmen mee te trainen. Maar als jij morgen een app wilt bouwen die een diverse set aan stemmen kan verstaan dan is dat moeilijk. Mozilla heeft dat nu een stuk makkelijker gemaakt. Met hun project Common Voice hebben ze ongeveer 1.400 uur aan stemgeluid opgenomen, in tientallen talen en van mensen van over de hele wereld. Die dataset is onder een vrije licentie beschikbaar en kan dus voor van alles gebruikt worden. Neem nadat je het persbericht hebt gelezen meteen ook even vijf zinnetjes op! (Mozilla heeft overigens kritiek op de genderbalans van bestaande databases zoals die van TED, maar als ik terugluister naar wat er ingesproken is bij Mozilla dan hoor ik toch echt schrikbarend veel mannenstemmen).

“When an Amazon Echo has no more a sense of gender identity than a lawnmower, why are we gendering robots at all?” vraagt Alex Hern zich af in The Guardian. EqualAI heeft daarom Q aangekondigd, een genderloze stem.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Alle klinkers gerepresenteerd

Maxim Februari is helder over het voorgestelde uploadfilter (artikel 13 van het Europese auteursrechtenvoorstel):

Het is een mooi woord: uploadfilter. U, o, a, i, e: alle enkele klinkers van het alfabet zitten erin. Daarmee is alles ook meteen gezegd […].

De adoptiecurve van technologie voor onderdrukking

Tijdens de Big Brother Awards afelopen januari hadden we het er al over: de werkvloer wordt steeds meer een plek waar je gekwantificeerd en gesurveilleerd wordt. Cory Doctorow verwijst naar een rapport van Data & Society. Hij beschrijft daarin wat hij de adoption curve for oppressive technology noemt. Die loopt als volgt: vluchteling, immigrant, gevangene, psychische patiënt, kinderen, uitkeringsgerechtigden, (fabrieks)arbeider, kenniswerker. Dus als je vanuit je comfortabele baan achter de computer wilt weten hoe je in de toekomst in de gaten gehouden gaat worden, kijk dan eens naar hoe vluchtelingen vandaag behandeld worden.

Mijn wekelijkse Facebook WTF‽

Zuckerberg heeft weer een artikel geschreven waarin hij zijn ‘visie’ toelicht. Ditmaal over de consolidatie van Facebooks verschillende berichtenapps en hoe hij daarbij de berichten end-to-end wil versleutelen. We schreven er dit blogje over, maar er waren elders ook interessante analyses te vinden. Ben Thompson maakt heel mooi duidelijk dat dit een belofte is die Facebook makkelijk kan maken: het gaat namelijk niet ten koste hun verdienmodel en ze kunnen zichzelf hiermee differentiëren van andere techgiganten. Hij noemt zo'n positie trouwens een strategy credit wat ik een meesterlijke term vind: “an uncomplicated decision that makes a company look good relative to other companies who face much more significant trade-offs”. Ook wijst hij erop dat de focus op de privacy van berichten voor Facebook een manier kan zijn om de handen schoon te wassen van de desinformatie die via hun berichtenplatforms viraal blijft gaan. Sam Biddle is bij The Intercept straight out boos over de praatjes van Mark:

The unblogged truth, which Zuckerberg knows as well as anyone else, is that a “privacy-focused vision for social networking” looks nothing like Facebook; more to the point, it would resemble Facebook’s negative image. The company will wave its arms around this “announcement” and point to it whenever its next privacy screw-up occurs — likely sometime later today.

Ik ben inmiddels ook zo cynisch geworden dat ik zo'n verhaal als dat van Zuckerberg vooral zie als het indekken voor een volgend schandaal. Het zou me dan ook niets verbazen als we volgende week wéér iets afgrijselijks leren over gigant.

Het afgrijselijke nieuws van deze week was de berichtgeving over de lobbystrategieën van Facebook ten tijde van de totstandkoming van de Europese privacyregels. Gelukkig bleek Viviane Reding daarin weer een held. Zij was totaal niet onder de indruk van de Amerikaanse aanpak van het bedrijf.

Over veiligheid in een monocultuur

Toen het opeens mogelijk bleek om heimelijk op afstand mee te luisteren met iemands telefoon via Apple FaceTime moest ik er al aan denken. En door eenzelfde soort voorbeeld deze week met Android werd het nog helderder: We maken onszelf écht heel kwetsbaar met onze gecentraliseerde monocultuur op het gebied van software. Met één foutje zijn meteen miljoenen (miljarden?) mensen potentieel slachtoffer. Dat lijkt mij uiteindelijk geen toekomstbestendige infrastructuur.

Veilig communiceren 17e eeuw-style

Wat deed je vroeger als je zeker wilde weten dat alleen de ontvanger jouw brief kon lezen? Je vouwde een slot! Lees dit fantastische verhaal over deze kunst, met een mooie bijrol voor een doos niet bezorgde Nederlandse brieven uit de 17e eeuw.

Beeld: letterlocking.org

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag