De week van briefsloten, de adoptiecurve van onderdrukkingstech en een genderless stem

Vrijheid, zolang die vrijheid maar Facebook heet

Zaterdag 9 maart: voeg nieuwe organisaties toe aan My Data Done Right
DOSSIER: Platformen

Facebooks baas Mark Zuckerberg publiceerde vannacht weer eens een stuk over de toekomst van Facebook. Maar word jij er echt beter van als Facebook al haar diensten samensmelt?

Oh ironie

De baas van Facebook kwam vannacht met Facebooks “vision and principlesLees hier Zuckerberg's verhaal around building a privacy-focused messaging and social networking platform”. Het is, kortweg, een detaillering van de eerder aangekondigde samensmelting van Facebooks losse diensten WhatsApp, Instagram en Messenger tot één geheel.

Wat Zuckerberg hier zegt is: je mag elke dienst gebruiken die je wilt, zolang het maar de onze is.

Op het eerste gezicht spat de ironie van het stuk. In het afgelopen jaar is er vrijwel geen week voorbijgegaan, of Facebook was groot in het nieuws over haar schandalig slechte omgang met de persoonlijke en gevoelige gegevens van haar gebruikers. Je kunt gerust je adem inhouden en wachten op het volgende schandaal. Wat Facebook nu zegt te willen, is precies het tegenovergestelde van wat ze nu is. Als Facebook dit echt wil, dan heft ze zichzelf op en schept ze de ruimte voor alternatieven.

De keuze is aan de gebruiker

Maar, eerlijk is eerlijk, er staan ook wijze woorden in de tekst van Zuckerberg.

People want to be able to choose which service they use to communicate with people. […] We want to give people a choice so they can reach their friends across these networks from whichever app they prefer.

En dat is wel iets waar Bits of Freedom en Facebook elkaar kunnen vinden. Wij vinden het heel erg belangrijk dat jij als internetgebruiker de keuze hebt. Dat je kunt kiezen bij welk platform je je comfortabel voelt. Dat je kunt kiezen voor een platform dat het beste bij je past. Dat je kunt kiezen voor een platform waar jij de mate van controle over je eigen gegevens hebt die je wilt en waar je zelf kunt bepalen wat je te zien krijgt en wat niet.

Dikke doei Facebook

Maar wat heel jammer is, is dat Facebook die belofte van interoperabiliteit op z’n aller-aller-smalst uitlegt. Want Facebook “plan[s] to start by making it possible for you to send messages to your contacts using any of our services [...]”. Wat Zuckerberg hier zegt is: je mag elke dienst gebruiken die je wilt, zolang het maar de onze is.

Als Facebook écht wil wat ze zegt te willen, dan heft ze zichzelf op en schept ze de ruimte voor alternatieven.

Ja, dikke doei! Dat is niet wat we nodig hebben. Dat is misschien goed voor Facebook, maar niet goed ons internetgebruikers. Wij zijn gebaat bij een digitale omgeving met een grote verscheidenheid aan diensten. Als Facebook écht iets wil betekenen voor deze wereld, dan zou ze ervoor zorgen dat gebruikers écht iets te kiezen hebben. Dat je ervoor kunt kiezen om een van Facebooks diensten te gebruiken, maar dat het net zo makkelijk is om voor een alternatief te gaan. En dat dan op een manier zonder dat het betekent dat je gelijk afgesloten bent van al je vrienden die wél per se WhatsApp willen gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.