• Menu

0 recente resultaten

Straks wordt een falend internetfilter de baas op het internet – kom in actie!

Europese beleidsmakers werken aan het grootste internetfilter dat we ooit in Europa hebben gezien. Het filter bepaalt straks wat jij op internet mag zeggen - en wat niet. Maar filters falen regelmatig. Hier zijn een paar van de grootste fails.

Filter voor auteursrecht blokkeert college over auteursrecht

Een van de voorbeeldenWhen filters fail gaat over een videoregistratie van een college auteursrecht op een universiteit. De hoogleraar illustreert zijn verhaalEen lesje auteursrecht met een aantal voorbeelden, zoals een stukje uit een liedje van Jimi Hendrix. Dat is hartstikke legaal: in het auteursrecht bestaan uitzonderingen waardoor je auteursrechtelijk beschermd materiaal mag gebruiken als een citaat of voor educatie. Maar ja, dat filter van YouTube kan niet naar de context kijken en dus werd de opname ten onrechte geblokkeerd. De les: internetfilters kunnen niet overweg met contextgevoelige uitzonderingen.

NASA mag haar eigen materiaal niet publiceren

Al het beeldmateriaal dat de ruimtevaartorganisatie NASA publiceert is vrij van auteursrecht. Iedereen kan het vrij gebruiken. Toch blokkeerdenVrij bruikbaar beeld over landing op Mars geblokkeerd geautomatiseerde internetfilters de opnames. Dat gebeurde nadat TV-programma’s de beelden in hun uitzendingen hadden gebruikt. De beelden van die uitzendingen worden, geautomatiseerd, als auteursrechtelijk beschermd aangemerkt. De algoritmes dachten daarop dat de NASA inbreuk op andermans auteursrecht maakte. Flauwekul natuurlijk, maar de beelden waren toen al geblokkeerd. De les: filters kunnen niet goed overweg met 'public domain' uploads.

Filter ziet oorlogsmisdaden, niet de documentatie daarvan

Sociale media tonen liever geen beelden waarbij gebruikers zich ongemakkelijk voelen en zij blokkeren dus graag beelden van geweld. Hun geautomatiseerde filters gingen daarmee aan de slag. Het gevolg: tienduizenden video’sZeg maar dag tegen je archief over de oorlogsmisdaden in Syrië werden geblokkeerd. Dat alles omdat het filter geen onderscheid kan maken tussen hetzelfde beeld in een nieuwsbericht, een archief van oorlogsmisdaden en een oproep tot de jihadistische strijd. De les: geautomatiseerde filters herkennen context niet.

Kom in actie!

Kortom: filters falen. We willen niet dat die de baas zijn over ons internet en over wat we zeggen. Beleidsmakers moeten daarvan doordrongen worden.

Kom daarom vandaag nog in actie! Jij kan ons meehelpen om te voorkomen dat dit onzalige voorstel wordt aangenomen. Zoals het er nu naar uitziet stemt eind april de belangrijkste werkgroep van het Europees Parlement over haar standpunt. Gebruik de hashtags #CensorshipMachine en #filterfail om parlementariërs te laten weten dat je dit internetfilter echt niet ziet zitten. De voorzitter van de werkgroep is Axel Voss (@AxelVossMdEP).

Ter inspiratie zijn hier een paar tweets, maar voel je vrij om het anders te doen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag