• Menu

0 recente resultaten

Voorgesteld internetfilter maakt je monddood: kom nu in actie!

Politici en beleidsmakers werken aan het grootste internetfilter dat we ooit in Europa hebben gezien. Bedrijven op internet moeten met een algoritme bepalen wat je online mag zeggen - en wat niet. Maar om hun eigen risico te beperken, beperken ze preventief jouw uitingsvrijheid

Internetbedrijven aansprakelijk voor uploads

Als internetbedrijven al jouw uploads moeten controleren, zullen ze ook aansprakelijk worden gehouden als hun filter ten onrechte iets doorlaat. En dat willen die bedrijven natuurlijk niet, want dat kost geld – en soms hun image. De begrijpelijke reactie van de bedrijven laat zich ook raden: als het algoritme twijfelt, neemt zo’n internetbedrijf het zekere voor het onzekere en wordt je upload geblokkeerd. Natuurlijk mag je dat dan weer aanvechten, maar het leed is dan al geschied.

Risicomijdend gedrag van internetbedrijven

Elk bedrijf zal er alles aan doen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. De internetbedrijven zullen daarom op voorhand de gebruiksvoorwaarden van hun dienst verder beperken. Je weet wel, dat zijn die ellenlange juridische teksten die nooit iemand leest. Daarin zal komen te staan dat je niets mag uploaden waardoor zo’n bedrijf een risico loopt. Je mag de dienst wel gebruiken, zolang je nooit iets citeert of geen parodie maakt. Jouw belang van vrijheid van meningsuiting zal het altijd verliezen van de belangen van het bedrijf.

Kom in actie!

Kom daarom vandaag nog in actie! Jij kan ons meehelpen om te voorkomen dat dit onzalige voorstel wordt aangenomen. Zoals het er nu naar uitziet stemt eind april de belangrijkste werkgroep van het Europees Parlement over haar standpunt. Gebruik de hashtags #CensorshipMachine en #filterfail om parlementariërs te laten weten dat je dit internetfilter echt niet ziet zitten. De voorzitter van de werkgroep is Axel Voss (@AxelVossMdEP).

Ter inspiratie zijn hier een paar tweets, maar voel je vrij om het anders te doen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag