• Menu

0 recente resultaten

Met het internetfilter heeft klagen geen zin meer – kom in actie!

Politici en beleidsmakers werken aan het grootste internetfilter dat we ooit in Europa hebben gezien. Een algoritme bepaalt straks of jouw upload door mag - of niet. Ten onrechte geblokkeerd? Jammer dan!

Klagen bij falende filters is zinloos

Dat zo’n geautomatiseerd internetfilter regelmatig ten onrechte een upload zal blokkeren is een feit. Het wetsvoorstel waarmee dat internetfilter wordt opgetuigd bevat daarom ook een verplicht klachtenmechanisme. Dat lijkt goed: als jouw upload ten onrechte is geblokkeerd, kun je die beslissing aanvechten. Maar we helpen je graag uit de droom: dat is niet effectief.

Deblokkeren maakt schade blokkeren niet ongedaan

Ten eerste is dat proces iets van de lange adem. De beslissing van zo’n internetbedrijf op jouw klacht van een ten onrechte geblokkeerde upload kan gerust twee weken op zich laten wachten. Maar na die twee weken is het momentum voor die fantastische parodie die je had gemaakt natuurlijk allang weg. Dus, zelf als dat mechanisme al een beetje werkt, is het mosterd na de maaltijd.

Gebruikers nemen niet eens meer de moeite

In de tweede plaats is het doen van zo’n klacht best bewerkelijk. Je zult ongetwijfeld moeten uitleggen waarom die upload ten onrechte is geblokkeerd en misschien moet je je ook nog wel identificeren. Wie heeft er zin om door al die saaie juridische hoepels te springen als je alleen een vet (en legaal!) filmpje online wilde zetten? Nee, dat kost teveel tijd en jij wilt gewoon verder. De volgende keer maak je wel een filmpje zonder dat ene citaat. Een verschraling van je uitingsvrijheid.

Internetbedrijven kijken naar hun eigen voorwaarden, niet naar de wet

Ten derde: ondanks die wettelijke verplichting zal er niet altijd zo’n mechanisme zijn. Omdat de bedrijven zoveel mogelijk risico’s uitsluiten, zullen de gebruikersvoorwaarden op voorhand worden ingeperkt. Zij bouwen voor zichzelf de ruimte in om elke upload om welke reden dan ook te blokkeren. Elke upload die op grond van die gebruiksvoorwaarden is geblokkeerd, is niet geblokkeerd op basis van de wet – en dus geldt dat verplichte klachtenmechanisme niet.

Kom in actie!

Kom daarom vandaag nog in actie! Jij kan ons meehelpen om te voorkomen dat dit onzalige voorstel wordt aangenomen. Zoals het er nu naar uitziet stemt eind april de belangrijkste werkgroep van het Europees Parlement over haar standpunt. Gebruik de hashtags #CensorshipMachine en #filterfail om parlementariërs te laten weten dat je dit internetfilter echt niet ziet zitten. De voorzitter van de werkgroep is Axel Voss (@AxelVossMdEP).

Ter inspiratie zijn hier een paar tweets, maar voel je vrij om het anders te doen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag