• Menu

0 recente resultaten

Voorgesteld internetfilter sloopt jouw vrijheid: kom nu in actie!

Europese beleidsmakers werken aan het grootste internetfilter dat we ooit in Europa hebben gezien. Een algoritme bepaalt straks of de wereld van jouw uploads kan genieten - of niet. Dit is hoe zo'n internetfilter met jouw uitingsvrijheid aan de haal gaat.

Filters falen

In de eerste plaats zijn geautomatiseerde filters notoir slecht in het goed herkennen van de uploads die ook écht tegengehouden moeten worden. Je hoeft niet lang te zoeken om voorbeelden te vinden: de leraar wiens lesmateriaal ten onrechte geblokkeerd wordt, de rechtenvrije beelden van NASA’s Mars-landing die onbedoeld op een zwarte lijst komen en de tien­duizenden video’s die oorlogsmisdaden in Syrië documenteren, van de één op de andere dag verdwenen. Met dank aan YouTube's "copyright filter".

Auteursrechtschendingen kun je niet voorkomen met een filter

Het voorgestelde internetfilter is bedoeld voor de handhaving van het auteursrecht. Maar dat kan helemaal niet met een geautomatiseerd internetfilter. Het auteursrecht is vaak veel minder zwart/wit dan het lijkt. Zo kun je geheel legaal auteursrechtelijk beschermde informatie gebruiken voor een citaat of parodie. Of het ook écht mag is afhankelijk van de context. Dat dat zelfs voor mensen moeilijk te beoordelen is blijkt uit het feit dat regelmatig de rechterMag Nijn-eleven? om een doorslaggevend oordeel wordt gevraagd. Dat zijn geen beslissingen die je aan een filter wilt overlaten.

Filters zijn gevoelig voor function creep

En uiteindelijk draait het helemaal niet om het auteursrecht. Vergezocht? Echt niet. Als het aan Europese beleidsmakers ligt, is zo’n internetfilter ook geschikt om extremistische filmpjes tegen te houden. Of om politieke ongewenste uitingen te blokkeren. Bijvoorbeeld: in Spanje hebben ze al langer een internetfilter, bedoeld om de toegang tot illegale goksites te blokkeren. Dat filter bleek ook ingezet te worden om het referendum te ontregelen.

Kom in actie!

Kortom: als we nu geen actie ondernemen gaan beleidsmakers straks akkoord met een internetfilter dat jouw vrijheid van meningsuiting ernstig beknopt.

Kom daarom vandaag nog in actie! Jij kan ons helpen om te voorkomen dat dit onzalige voorstel wordt aangenomen. Zoals het er nu naar uitziet stemt eind maart (update: de stemming is uitgesteld toe eind april) de belangrijkste werkgroep van het Europees Parlement over haar standpunt. Gebruik de hashtags #CensorshipMachine en #filterfail om parlementariërs te laten weten dat je dit internetfilter echt niet ziet zitten. De voorzitter van de werkgroep is Axel Voss (@AxelVossMdEP).

Ter inspiratie zijn hier een paar tweets, maar voel je vrij om het anders te doen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag