• Menu

0 recente resultaten

In de steigers: Europa’s grootste internetfilter ooit – kom in actie!

Politici en beleidsmakers werken vrijwel ongemerkt aan het grootste internetfilter dat we ooit in Europa hebben gezien. Dat klinkt overdreven, maar dat is het allerminst.

Als het wetsvoorstel geaccepteerd wordt, zijn internetbedrijven als Soundcloud, Facebook en Flickr verplicht om al je uploads te filteren. Een algoritme wordt de baas en bepaalt welke van je uploads door de rest van de wereld gezien worden - en welke niet.

Waarom heb ik hier nog niet eerder van gehoord?

Het voorstel voor dit internetfilter is verstopt in artikel 13 van een nieuw Europees wetsvoorstel over auteursrecht. Maar het schiet totaal z’n doel voorbij, want als dat filter er eenmaal is, zal het voor van alles en nog wat worden misbruikt. Wedden? Veel beleidsmakers staan al te popelen om het filter in te zetten in hun strijd tegen nep-nieuws, extremisme of ongewenste politieke uitingen.

De drie grootste problemen

Het is ontzettend belangrijk dat dit internetfilter er niet komt. Dit zijn de drie belangrijkste redenen:

  1. Het is een aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting. Jij bepaalt niet langer zelf wat je mag zeggen.
  2. Zo’n geautomatiseerd filter maakt bovendien veel fouten die jij zelf weer mag aanvechten - wat niet kan.
  3. Het wetsvoorstel dwingt platformen tot risicomijdend gedrag waarmee jouw vrijheid nog verder onder druk komt te staan.

Kom in actie!

Kom daarom vandaag nog in actie! Jij kan ons meehelpen om te voorkomen dat dit onzalige voorstel wordt aangenomen. Zoals het er nu naar uitziet stemt eind maart (update: de stemming is uitgesteld toe eind april) de belangrijkste werkgroep van het Europees Parlement over haar standpunt. Gebruik de hashtags #CensorshipMachine en #filterfail om parlementariërs te laten weten dat je dit internetfilter echt niet ziet zitten. De voorzitter van de werkgroep is Axel Voss (@AxelVossMdEP).

Ter inspiratie zijn hier een paar tweets, maar voel je vrij om het anders te doen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag