• Menu

0 recente resultaten

Is “sleepnet” een misleidende term?

Voorstanders van de wet blijven zich verzetten tegen de term “sleepnet”. Lees hier waarom wij de term gebruiken. En beslis zelf of je het terecht vindt!

Waarom de term "sleepnet"?

Volgens de oude wet mogen de geheime diensten het internetverkeer van specifieke mensen (doelwitten) aftappen. Met de nieuwe wet mogen de diensten het internetverkeer van heel veel mensen tegelijk aftappen. Ook als die mensen geen doelwitten zijn. De metafoor van het "sleepnet" wordt gebruikt om deze nieuwe situatie te beschrijven: surveillance die niet gericht is op een doelwit en op grote schaal en langdurig plaatsvindt.

Voorbeelden van de minister

De vorige minister van Binnenlandse Zaken heeft een aantal voorbeeldenLees het na op NOS.nl gegeven van wat de diensten zouden moeten kunnen. Dit zijn er drie:

  • WhatsApp-verkeer van alle mensen in Utrecht wordt onderschept;
  • internetverkeer van een aanbieder van openbare Wifi-hotspots in Rotterdam wordt onderschept;
  • internetverkeer tussen Nederland en Syrië wordt massaal onderschept.

En dat bijvoorbeeld een jaar lang. Wij vonden dit best heftig. Ook D66'er Kees Verhoeven, in 2016 nog in de oppositie, schrok hiervan. Tegen de NOS zei hij: "Ik vrees voor een sleepnet, en deze voorbeelden wijzen daar wel op". Later vroeg Verhoeven tijdens een debat of de wet kon worden aangepast om te voorkomen dat er "stelselmatig en op grote schaal" zou worden afgetapt. Nee, was het antwoord van de minister. "Dit op voorhand uit te sluiten miskent de aard van de onderzoeksopdrachtgerichte interceptie." Hieruit kunnen we dus concluderen dat er inderdaad op grote schaal en stelselmatig zal worden getapt.

Trek je eigen conclusie

Zelf vinden we "sleepnet" een goede metafoor. Het geeft helder aan dat er op grote schaal en langdurig zal worden getapt, waarbij er veel gegevens van onschuldige burgers (bijvangst) worden onderschept. Maar eerlijk gezegd maakt het ons niet uit welke term je gebruikt. We willen wel graag dat je weet wat er in de wet staat. We hebben vijf korte video's gemaakt waarin wordt uitgelegd wat de geheime diensten volgens de nieuwe wet mogen. Ben je het niet met alles eens? Breng dan een tegenstem uit bij het referendum. Een tegenstem is een stem voor een betere wet.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag