De laatste week van Hans de Zwart

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

One Nation Tracked

De New York Times heeft onder de titel One Nation Tracked een fabelhaftige journalistieke productie gemaakt over hoe mensen in de Verenigde Staten via hun smartphone getracked worden. Op basis van een gelekt bestand met vijftig miljard locatiepings van de telefoons van meer dan twaalf miljoen Amerikanen laten ze glashelder zien hoe makkelijk je te identificeren bent op basis van je locatiegedrag én hoeveel je locatiegedrag over je zegt. Lees en huiver:

Watching dots move across a map sometimes revealed hints of faltering marriages, evidence of drug addiction, records of visits to psychological facilities. Connecting a sanitized ping to an actual human in time and place could feel like reading someone else’s diary.

Vergeet ook niet door te klikken naar de andere artikelen in de serie.

Moeten we (nieuws)berichten gaan ondertekenen?

Bart Jacobs (voormalig voorzitter van Bits of Freedom's raad van advies) lijkt het een goed idee om de authenticiteit van berichten te waarborgen door middel van digitale handtekeningen. Juistheid kun je op deze manier niet afdwingen, maar je kunt wel zeker weten van wie een bericht komt. En daarmee zou je volgens Jacobs deep fakes en ander fake news kunnen bestrijden. Karin Spaink ziet dat plan niet zitten. Volgens haar is nieuws tegenwoordig geen informatiegaring meer, maar een manier om zieltjes te winnen en een call to arms. Ook negeert Jacobs volgens Spaink de inherente machtsverschillen en het feit dat niet elke handtekening dus evenveel waard is. Volgens mij hebben ze allebei gelijk. Als er handtekeningen worden gezet kun je in ieder geval zeker weten door wie je gemanipuleerd wordt. Overigens heb je er natuurlijk wel meteen een nieuw probleem bij: wie is de autoriteit die de handtekeningen valideert? Daarbij moeten we nooit vergeten dat de overheid soms ook doelbewust liegt.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Hoe kun je online competitie reguleren?

In dit stuk maakt Ben Thompson een onderscheid tussen platforms en wat hij ‘aggregators’ noemt. Als je succesvolle mededingingsmaatregelen wil nemen, dan moet je goed het onderscheid tussen die twee systemen snappen. Platforms zijn de verbindende schakel tussen gebruikers en externe ontwikkelaars (denk aan Apple's app-store), terwijl aggregators tussen de gebruikers en de leveranciers in zitten (denk aan YouTube). Om machtsmisbruik van de eerste tegen te gaan moet je in de regulering ervoor zorgen dat platforms zichzelf niet mogen voortrekken of ontwikkelaars buiten mogen sluiten. Om machtsmisbruik bij aggregators tegen te gaan moet je er vooral voor zorgen dat ze niet zo makkelijk meer eyeballs kunnen kopen via overnames. Het was dus echt onverstandig om de overname van Instagram door Facebook toe te staan.

Lokke Moerel tikt de Volkskrant op de vingers

Hoogleraar en überjurist Lokke Moerel werd geïnterviewd door de Volkskrant over haar werk. Het hele interview is lezenswaardig, maar ik genoot van het moment waarop ze de krant terecht wijst: wat de website van de Volkskrant doet is volgens haar niet alleen tegen de wet, het is “vooral Volkskrant onwaardig”. Heerlijk, en terecht.

Ben ik trouwens de enige die ‘veelgevraagd’ een beetje rare aanduiding vind voor een expert?

Een twee-assige illusie

Al vanaf heel jong had ik een fascinatie voor optische illusies. Deze winnaar van de Illusion of The Year Contest is fantastisch:

Kijk vooral ook naar de rest van de top tien.

En dit staat op mijn lees- en luisterlijst dit weekend

Verder kijk ik uit naar dit artikel over de manier universiteiten door big tech gebruikt worden om regulering tegen te gaan, en naar de aflevering van de Glitch podcast met Payal Arora.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.