• Menu

0 recente resultaten

‘Relletjes rond Siri en Facebook tonen arrogantie Big Tech’

Onderaannemers luisterden namens Apple mee met Siri, de virtuele assistent die ook werkt op basis van spraakopdrachten. Dit onthulde een klokkenluider onlangs in de Bitse krant The Guardian. Dit was niet bekendgemaakt aan gebruikers. Apple ging door het stof en beloofde beterschap. Volgens onze David Korteweg, te gast in NPO-talkshow Jinek, zijn de problemen daarmee niet opgelost.

NB Dit artikel is na aanvankelijke publicatie twee keer geactualiseerd, omdat er steeds maar soortgelijke berichten binnenkomen over bedrijven die over de schreef gaan.

Begin augustus was het Apple dat met Siri in het nieuws kwam. Een soortgelijke rel rond GoogleGoogle-medewerkers luisteren Nederlandse gesprekken mee lag nog na te sudderen. Iets eerder kwam Amazon om dezelfde reden in het nauw, terwijl het al in de problemen was gekomen rond het misbruik van verkoopgegevensDe dubbele petten van Amazon. Afgelopen week werd bekend dat Microsoft mensen inhuurt om mee te luisteren naar Skype-gesprekkenMicrosoft-medewerkers luisteren mee met Skype-vertalingen en Cortana-gesprekken van nietsvermoedende gebruikers om hun product te verbeteren. Inmiddels ging ook FacebookFacebook liet inhuurkrachten naar audio van gebruikers luisteren voor de zoveelste keer door het stof, wegens soortgelijke praktijken.

Sorry!

Onze beleidsmedewerker David Korteweg werd uitgenodigd om bij Jinek te reageren op de Siri-kwestie. Volgens hem is de aanpak van Apple tekenend voor de houding van het handvol giganten dat het internet domineert. Ze doen allemaal waar ze zin in hebben. Ze negeren het belang van de gebruikers, zeggen sorry als ze betrapt worden, en gaan vervolgens vrolijk door naar het volgende experiment op hun klanten.

Te dominant

Ze komen ermee weg omdat ze oppermachtig zijn geworden en veel te dominant. Dáár moeten we het vooral over hebben, zegt Korteweg in het praatprogramma. Dat is de kern van het probleem. Zolang er veel aandacht is voor de symptomen en weinig voor het systeem, hebben ze eigenlijk vrij spel.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag