• Menu

0 recente resultaten

Veiligheid voor iedereen: Veilige platformen

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': onze eigen Lotje Beek werkt op platformen en digitale communicatielandschappen en deelt vanuit haar expertise hoe veiligheid op het internet eruit zou kunnen zien.

Wat is veiligheid voor jou?

Veiligheid betekent dat je jezelf op een veilige manier op sociale media kunt bewegen. Op dit moment vind ik dat mensen online en op online platformen niet veilig zijn, om twee redenen:

  • Mensen worden constant gevolgd door Google en Meta op hun eigen platformen en op elke andere site met cookies en pixels. Al die informatie wordt gebruikt om mensen te profileren en op tracking gebaseerde advertenties te targetten. Een computer- of telefoonscherm lijkt vaak privé omdat je er in je eentje naar kijkt, maar in werkelijkheid kijken grote commerciële techbedrijven mee. Websites, gesprekken of zoekopdrachten over privézaken zoals gezondheid, seksualiteit en relaties zouden niet moeten worden gebruikt om geld aan te verdienen.
  • Mensen zijn niet veilig online omdat ze constant gemanipuleerd worden. Daardoor worden hun keuzes beïnvloed. Onze sociale media worden overheerst door design trucs als deceptive patterns en aanbevelingsalgoritmen die extreme content laten zien en laten lijken alsof het normaal is. Als je over straat loopt en constant wordt bestookt met extreme uitspraken of design trucs waardoor je een andere route neemt, zou dat niet veilig voelen. Hetzelfde geldt online. Zie ook de Korte Cursus Manipulatie.

We worden online aan de lopende band gemanipuleerd en daar moet echt iets aan gebeuren!

Lotje Beek

Wat is er nodig voor deze vorm van veiligheid?

De veiligheid om je vrij op het internet te bewegen heeft op dit moment alles te maken met de regels en mechanismen die grote techbedrijven gebruiken. Zij overheersen ons communicatielandschap in zodanige mate dat we afhankelijk zijn. Met effectieve verboden op tracking en deceptive patterns en de mogelijkheid voor derden om aanbevelingsalgoritmen te maken (of voor gebruikers om deze zelf te finetunen) komen we al een heel eind.

Wat is jouw opdracht aan het kabinet?

Ook het kabinet moet zich realiseren dat het niet waar is dat alleen jouw ogen zien wat je Google't of appt. Op geld beluste bedrijven kijken met ons mee. Kortom: we worden online aan de lopende band gemanipuleerd en daar moet echt iets aan gebeuren! Goede stappen om te zetten zijn:

  • Het onmiddelijk verbieden van tracking en op tracking gebaseerde advertenties.
  • Het verbod op *deceptive patterns*, waaronder cookiebanners, moet internet-breed worden gehandhaafd.
  • Sensationele aanbevelingsalgoritmen moeten worden verboden en er moet een mogelijkheid komen om hier goede alternatieven op te maken.
  • Er moet interoperabiliteit komen voor sociale media. Zo moet een Signal-gebruiker met een Whatsapp-gebruiker kunnen communiceren, zodat we allemaal zelf kunnen kiezen welke apps we wel en niet gebruiken en toch met elkaar in contact kunnen komen.

Lees de reeks

Bits of Freedom lanceert: ‘Veiligheid voor iedereen’

Veiligheid als repressie en law & order is te beperkt en werkt maar voor een beperkte groep mensen. Om bij te dragen aan veiligheid voor iedereen moet er meer aandacht naar andere veiligheidsbehoeften. In deze reeks gaan wij in op hoe die andere behoeften er uit zien.

Veiligheid voor iedereen: Bestaansveiligheid

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Bestaansveiligheid. We vroegen Franciska Manuputty, overlevende van het toeslagenschandaal, naar haar visie op veiligheid

Veiligheid voor iedereen: Klimaatveiligheid

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Klimaatveiligheid. We vroegen Andy Palmen van Greenpeace Nederland naar zijn visie op veiligheid

Veiligheid voor iedereen: Veilig communiceren

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Veilig communiceren. Onze directeur Evelyn Austin vertelt over het belang van vertrouwelijke communicatie voor onze veiligheid

Veiligheid voor iedereen: Veiligheid op straat

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Veiligheid op straat. We vroegen Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete naar haar visie op veiligheid.

Veiligheid voor iedereen: Veilig je stem laten horen

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Veilig je stem laten horen. We vroegen Vera Prins van Amnesty International Nederland naar haar visie op veiligheid

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag