• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom lanceert: ‘Veiligheid voor iedereen’

Veiligheid is een groot en belangrijk thema in onze samenleving. Iedereen wil immers veilig zijn. We offeren dan ook veel op voor onze veiligheid en het is vaak de reden voor ingrijpende wetgeving of overheidsoptreden. Toch nemen we het weinig onder de loep, terwijl dat wel zou moeten. Het is namelijk geen eenduidig concept. In dit project kijken we kritisch naar hoe het begrip veiligheid vaak wordt ingevuld en laten we verschillende mensen aan het woord over wat dit voor hen betekent. Op naar veiligheid voor iedereen.

De dominante invulling is te beperkt

Meer surveillance- en controletechnologie, meer wapens voor de politie of BOA's, meer bevoegdheden voor de geheime diensten of andere overheidsinstanties in het veiligheidsdomein. Allemaal worden ze vaak beargumenteerd met de belofte dat het gaat bijdragen aan onze veiligheidLees hier wat Rosamunde van Brakel (professor criminologie aan de VUB) hier in VRT eerder over schreef. . De invulling van het concept veiligheid die hier vaak achter zit is die van repressie en law & order. Die invulling werkt maar voor een beperkte groep in de samenleving. En is daarmee te beperkt. Sterker nog, deze invulling kan voor andere groepen juist afbreuk doen aan hun veiligheid. Bijvoorbeeld door de discriminerende werking of - inzet van surveillancetechnologie.

Er moeten meer kritische vragen over veiligheid worden gesteld

Iedereen verdient veiligheid. En daarom is het belangrijk dat we kritisch zijn op wat we precies proberen te beschermen met een bepaalde maatregel en ten koste van wat. Maar ook op welke manier hier uitvoering aan wordt gegeven en over wiens veiligheid het precies wel en niet gaat. Het is belangrijk dat deze vragen vaker worden gesteld.

Verschillende behoeften aan veiligheid

Om een stap te zetten naar veiligheid voor iedereen, is het belangrijk om te laten zien hoe veelvormig de verschillende behoeften aan veiligheid zijn. In dit project laten we verschillende mensen aan het woord over welke vorm van veiligheid volgens hen meer aandacht moet krijgen, wat er nodig is om aan die vorm bij te dragen en wat zij aan het nieuwe kabinet willen meegeven om dat te doen. Die interviews publiceren wij de komende tijd in de reeks 'Veiligheid voor iedereen'.

Op de hoogte blijven?

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Wil jij op de hoogte blijven van ons werk op veiligheid? Volg Bits of Freedom dan op Twitter X, Instagram of LinkedIn.

Niet zo'n fan van Big Tech? Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven.

Lees de reeks

Veiligheid voor iedereen: Veiligheid op straat

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Veiligheid op straat. We vroegen Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete naar haar visie op veiligheid.

Veiligheid voor iedereen: Klimaatveiligheid

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Klimaatveiligheid. We vroegen Andy Palmen van Greenpeace Nederland naar zijn visie op veiligheid

Veiligheid voor iedereen: Veilig je stem laten horen

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Veilig je stem laten horen. We vroegen Vera Prins van Amnesty International Nederland naar haar visie op veiligheid

Veiligheid voor iedereen: Veilig communiceren

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Veilig communiceren. Onze directeur Evelyn Austin vertelt over het belang van vertrouwelijke communicatie voor onze veiligheid

Veiligheid voor iedereen: Bestaansveiligheid

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Bestaansveiligheid. We vroegen Franciska Manuputty, overlevende van het toeslagenschandaal, naar haar visie op veiligheid

Veiligheid voor iedereen: Veilige platformen

In de reeks 'Veiligheid voor iedereen': Veilige platformen. We vroegen onze eigen Lotje Beek naar haar visie op veiligheid

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag