• Menu

0 recente resultaten

Aftellen tot stemming #Artikel13: kom in actie!

Als liefhebber van het internet is het je vast niet ontgaan: het Europees Parlement stemt volgende week over nieuwe richtlijnen rondom auteursrecht. Onderdeel daarvan is het controversiële uploadfilter. We maakten nog eens een overzicht over de problemen met het voorstel. In werkelijkheid gaat het namelijk niet om alleen het auteursrecht, maar over het monitoren van alle uploads om welke reden dan ook.

Het uploadfilter raakt iedereen

Laat je niet misleiden. Het is niet zo dat je je alleen zorgen moet maken om dit wetsvoorstel als je een aanbieder bent van een dienst op het internet waarbij je uploads van je gebruikers publiceert. Dit wetsvoorstel raakt elke internetter. Ieder van ons maakt wel eens gebruik van de grote platformen zoals YouTube of Twitter. En dat betekent dat sommige van je uploads (ten onrechte) geblokkeerd zullen wordenWe schreven eerder over hoe dit in z’n werk zal gaan. Dit gaat niet om dingen de shockerend zijn of mensen kwetsen. Het gaat om plaatjes, videos en berichten die je nu nog zonder zorgen kunt delen. Over memes, gifjes en vlogs. En zelfs als je niets upload zal je er last van hebben; omdat ook het aanbod verschraalt. Maar er zijn nog meer redenen waarom wij ons grote zorgen maken..

Het gaat niet alleen om auteursrecht

Ook indirect is de impact van zo’n internetfilter merkbaar: in een wereld met minder ruimte voor parodieën en memes, zal de aard van het publieke debat veranderen. En voor wie dat al vergezocht vindt: weet dat er in Brussel nu al wordt onderhandeld over een uitbreiding van het voorgestelde uploadfilter. Het filter waar eind deze maand over gestemd gaat worden gaat formeel over auteursrecht, maar wordt straks mogelijk ook ingezet om vermeend terroristische uitingen te blokkeren. En wat zou de volgende uitbreiding zijn?

De tekst in zijn geheel weggooien en opnieuw beginnen zou de enige manier zijn om het op te lossen.

Rampzalig slecht wetsvoorstel

De tekst waarover het parlement stemt, is rampzalig slecht. Dat was het initiële voorstel al: verstrekkende gevolgen en uiterst vaag gedefinieerd. Het is zelfs zo slecht geformuleerd, dat de tekst in zijn geheel weggooien en opnieuw beginnen de enige manier zou zijn om het op te lossen. In plaats daarvan heeft men de tekst proberen op te lappen. Het resultaat: de de tekst is in lengte verveelvoudigd, maar net zo verstrekkend en vaag. Wel zijn een paar diensten, zoals Wikipedia, door de wijzigingen uitgesloten. Andere beperkingen, zoals die om startups te beschermen, zijn vooral cosmetisch en weinig effectief.

Het Europees Parlement is de enige die dit nog kan tegenhouden. En dat parlement zit er namens jou.

26 maart is cruciaal

Er zijn dus een hoop argumenten tegen dat internetfilter: de inperking van de vrijheid van hoe je een online dienst inricht, de afbraak van de vrijheid van meningsuiting en daarmee de verschraling van het ecosysteem voor online communicatie en de inperking van het publieke debat. Het Europees Parlement is de enige die dit nog kan tegenhouden. En dat parlement zit er namens jou. Steeds meer internetgebruikers komen daarom in actie. Zij tekenen de petitieHoe de petitie geschiedenis schrijft tegen het uploadfilter en bellen parlementsleden om hen te overtuigen op 26 maart tegen te stemmen. Help jij ook mee?

Kom in actie!

Het helpt als jij je uitspreekt. Laat zien dat je tegen bent: in posts op sociale media (gebruik #artikel13), door het delen van deze pagina of door berichtjes aan politici. Doe wat al veel internetters doen: kom op voor vrijheid op het internet en bel een parlementslid via onze tool. Je belt voor niets (gratis), maar niet voor niets (vrijheid).

Een versie van dit artikel verscheen eerder op de blog van BIT: Copyright wetgeving bedreigt open internet.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag