• Menu

0 recente resultaten

Foto: Frans Berkelaar (CC BY-ND 2.0)

Flashback: Big Brother Awards 2015

De temperatuur stijgt bij de genomineerden: nog even het wordt duidelijk wie een Big Brother Award in hun Hall of Shame mogen bijzetten. Ondertussen kijken we terug naar de winnaars van de afgelopen jaren. Wie kregen in 2015 de kans om spijt te betuigen en hun leven te beteren?

De winnaars van de Big Brother Awards 2015 waren minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, en de Nationale Politie.

Ronald Plasterk. Foto: Rijksoverheid

Ronald Plasterk. Foto: Rijksoverheid

Publieksprijs

Minister Plasterk werd onderscheiden met de Publieksprijs voor zijn plannen voor de meest vergaande afluisterwetPlasterk maakt nieuw sleepnet voor geheime diensten bekend voor geheime diensten die Nederland ooit gehad heeft, en zijn weigering te luisteren naar de kritiek daarop. Hij greep de kans om er nog eens goed over na te denken kennelijk niet aan. Ondanks de toekenning van de Award keerde hij niet terug op zijn schreden, en ook zijn opvolgers drukten deze sleepwet doorKabinet voert sleepwet in op 1 mei.

Foto: Jelle Seubring (CC-BY-NC-2.0)

Foto: Jelle Seubring (CC-BY-NC-2.0)

Expertprijs

De winnaar van de expertprijs, de Nationale Politie, werd door het deskundigenpanel berispt voor de inzet van ‘predictive policing’ op basis van big data. Hiermee zouden misdrijven voorspeld moeten worden. Een onwenselijke ontwikkelingAls de politie écht wil leren, dan staat zij open voor kritiek, omdat daarmee niet de focus komt te liggen op strafbaar gedrag, maar op afwijkend gedrag.

Felipe Rodriguez Award

De positieve privacyprijs heette in 2015 voor het eerst de Felipe Rodriguez Award, genoemd naar de eerder dat jaar overleden internetpionier. De eerste Felipe Rodriguez Award ging naar Max Schrems, de 28-jarige Oostenrijkse jurist die met een aantal rechtszaken zowel FacebookAnalyse: heeft Max Schrems een zaak tegen Facebook? als de Amerikaanse geheime dienstenSafe harbor in onstuimig weer in het defensief dwong, en privacy nog nadrukkelijker onder de aandacht bracht.

Stem en kom ook!

Op 22 januari 2019 wordt in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt wie zich gaan aansluiten in het illustere gezelschap van eerdere winnaars. Kom naar de uitreiking! En heb je al gestemd voor de Big Brother Awards Publieksprijs? Zo niet: doen!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag