• Menu

0 recente resultaten

Persbericht: Plasterk maakt nieuw sleepnet voor geheime diensten bekend

Minister Plasterk wil dat de geheime diensten al onze communicatie kunnen afluisteren – of dat nu een telefoontje is, e-mails, berichten in appjes of een bezoek aan websites – en ons gedrag kunnen analyseren. Dat blijkt uit de consultatie op de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten die vandaag gepubliceerd is. Dit zou de meest vergaande bevoegdheid zijn die de diensten ooit hebben gehad. Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat.

Groot sleepnet
De minister stelt dat de diensten het sleepnet doelgericht zullen inzetten. Het is niet meer dan logisch, dat ze een specifiek doel voor ogen hebt als ze zo’n vergaande bevoegdheid in willen zetten. Maar deze bevoegdheid zal worden ingezet op een hele brede kring van personen. De minister noemt als voorbeeld al iedereen in Nederland die contact heeft met Syrië. Maar wat als het gaat om iedereen die contact heeft met Marokko, of Frankrijk, of de Verenigde Staten?

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom: “Als de geheime diensten denken dat iemand kwaad in de zin heeft, moeten de ze diegene in de gaten kunnen houden. Dat vindt Bits of Freedom ook. En dat kunnen ze nu al. Maar met dit voorstel zullen ze ook heel veel brave burgers tappen, mensen die nog nooit iets hebben misdaan en dat ook nooit zullen doen.”

Samenwerking met buitenlandse geheime diensten
Na de onthullingen van Edward Snowden bleek dat buitenlandse geheime diensten, zoals de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ, Nederlandse communicatie ruim in de gaten kunnen houden. Minister Plasterk beschermt Nederlanders daar niet tegen, integendeel. Zo kunnen gegevens die in bulk verzameld zijn, in bulk worden overgedragen aan buitenlandse geheime diensten, zelfs voordat ze geëvalueerd zijn. Ook mogen mensen worden gevolgd als buitenlandse diensten ze al eerder hebben gevolgd, los van de vraag of Nederlandse diensten ze als gevaarlijk zouden bestempelen.

Meer informatie
De massale communicatietap staat in artikel 32 en verder van het voorstel. Het in bulk weggeven van gegevens aan buitenlandse geheime diensten staat in artikel 77, lid 2. En het feit dat personen al eens door een andere geheime dienst zijn gevolgd als grondslag voor de Nederlandse diensten staat in artikel 18, sub d.

Iedereen kan tot en met 1 september 2015 een reactie geven op de consultatie. Bits of Freedom zal dat in elk geval doen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag