Jaarverslag Bits of Freedom 2014 gepubliceerd

Persbericht: Plasterk maakt nieuw sleepnet voor geheime diensten bekend

Eindelijk: Plasterk's sleepnet voor nieuwe wet op geheime diensten bekend
DOSSIER: Geheime diensten

Minister Plasterk wil dat de geheime diensten al onze communicatie kunnen afluisteren – of dat nu een telefoontje is, e-mails, berichten in appjes of een bezoek aan websites – en ons gedrag kunnen analyseren. Dat blijkt uit de consultatie op de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten die vandaag gepubliceerd is. Dit zou de meest vergaande bevoegdheid zijn die de diensten ooit hebben gehad. Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat.

Groot sleepnet
De minister stelt dat de diensten het sleepnet doelgericht zullen inzetten. Het is niet meer dan logisch, dat ze een specifiek doel voor ogen hebt als ze zo’n vergaande bevoegdheid in willen zetten. Maar deze bevoegdheid zal worden ingezet op een hele brede kring van personen. De minister noemt als voorbeeld al iedereen in Nederland die contact heeft met Syrië. Maar wat als het gaat om iedereen die contact heeft met Marokko, of Frankrijk, of de Verenigde Staten?

Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom: “Als de geheime diensten denken dat iemand kwaad in de zin heeft, moeten de ze diegene in de gaten kunnen houden. Dat vindt Bits of Freedom ook. En dat kunnen ze nu al. Maar met dit voorstel zullen ze ook heel veel brave burgers tappen, mensen die nog nooit iets hebben misdaan en dat ook nooit zullen doen.”

Samenwerking met buitenlandse geheime diensten
Na de onthullingen van Edward Snowden bleek dat buitenlandse geheime diensten, zoals de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ, Nederlandse communicatie ruim in de gaten kunnen houden. Minister Plasterk beschermt Nederlanders daar niet tegen, integendeel. Zo kunnen gegevens die in bulk verzameld zijn, in bulk worden overgedragen aan buitenlandse geheime diensten, zelfs voordat ze geëvalueerd zijn. Ook mogen mensen worden gevolgd als buitenlandse diensten ze al eerder hebben gevolgd, los van de vraag of Nederlandse diensten ze als gevaarlijk zouden bestempelen.

Meer informatie
De massale communicatietap staat in artikel 32 en verder van het voorstel. Het in bulk weggeven van gegevens aan buitenlandse geheime diensten staat in artikel 77, lid 2. En het feit dat personen al eens door een andere geheime dienst zijn gevolgd als grondslag voor de Nederlandse diensten staat in artikel 18, sub d.

Iedereen kan tot en met 1 september 2015 een reactie geven op de consultatie. Bits of Freedom zal dat in elk geval doen.

 1. Hisser

  Android en iPhone ontwikkelaars, help mee met het ontwikkelen van een tegenmaatregel. Zie http://www.hisser.eu/ voor meer informatie.

 2. tifkap

  Frapant dat dit volgens Plasterk kan, nu de rechter net geoordeeld heeft dat advocaten niet zomaar afgetapt mogen worden.

  Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat er geen communicatie van advocaten zit in de bulk-surveilance?

 3. Jeroen

  Ook mogen mensen worden gevolgd als buitenlandse diensten ze al eerder hebben gevolgd, los van de vraag of Nederlandse diensten ze als gevaarlijk zouden bestempelen.

  Dat is misschien nog wel het meest krankzinnig aan dit voorstel. De NSA volgt bij voorkeur iedereen overal ter wereld, dus dat zou dan voldoende legitimatie zijn voor Nederlandse diensten om hetzelfde te doen. Zet dan gewoon in de wet dat Nederlandse diensten ook altijd iedereen mogen volgen ongeacht gevaar.

 4. Daphne van der Kroft

  Daar lijkt het inderdaad op, we zijn het helemaal met je eens, Jeroen.

 5. jeroen

  En het stukje wat er tusen neus en lippen door staat over het openen van post…..

  In de us is het voor de nsa al gewoonte om zendingen van Dell, Cisco etc. te onderscheppen aan te passen met spygear en door te sturen.

  @Hisser toch heeft de nsa volgens hun eigen sheets 100% success met het infecteren van ios devices. Goh zou Apple ze geholpen hebben?

 6. Eddy

  De hele wettekst doorlezen is een heidens karwei. De reeds geleverde reacties op de consultatie bieden ook geen houvast waar de gaten zitten in dit voorstel. Waar ik in zijn algemeen op tegen ben is het ongericht gegevens verzamelen en deze delen met anderen.

  Het eerste punt waar ik van gruw is artikel 76 lid 3. Hierin wordt op een uitermate slappe manier geformuleerd welke landen gegevens van ons mogen krijgen. Er staat letterlijk dat de betrouwbaarheid van een buitenlandse inlichtingendienst een criterium is.

  Het desbetreffende land moet heel simpel een minimaal gelijkwaardige wet hebben zoals dit wetsvoorstel gaat worden.
  De toetsing hierop moet plaatsvinden voordat onze minister goedkeuring verleent voor het verstrekken van gegevens.

  Niets meer en niets minder.

 7. Daphne van der Kroft

  Ha Eddy, wat goed dat je erdoor bent gegaan. Heb je inmiddels zelf al input geleverd voor de consultatie? http://www.internetconsultatie.nl/wiv

 8. Eddy

  Hoi Daphne,
  Jij bent snel zeg. Ik had mijn punt al bij ze willen posten maar je mag per emailadres maar 1 post doen. Het is om te huilen hoe lachwekkend dit is, wel al onze communicatiegegevens willen hebben. Maar als je wilt reageren naar onze overheid dan kunnen we niet teveel data hebben.
  Mijn hoop is dat ik via jullie blog meer punten uit de wettekst kan vinden waar ik het niet mee eens ben. En dan in 1 keer voor 1-9-2015 posten.

 9. Daphne van der Kroft

  We gaan er zeker ook nog over bloggen, maar we zijn ook bezig een tool te maken waardoor het makkelijker is om je eigen inbreng te leveren op deze consultatie. Dus hou onze site (of de nieuwsbrief) in de gaten, dan lees je het zodra die online staat.

 10. Martijn Lievaart

  Mondelinge garanties over hoe maatregelen gebruikt dienen te worden zijn waardeloos. Zoveel heeft de identificatieplicht ons wel geleerd. Dus als er een sleepnet mogelijkheid is, zal deze gebruikt worden.

 11. Daphne van der Kroft

  Op dinsdagavond 11 augustus organiseren we een informatiebijeenkomst om het voorstel en de consequenties ervan te bespreken. Er is ruim tijd voor vragen. En voorkennis is niet vereist. Ook lanceren we die avond een online tool waarmee je gemakkelijk zelf een reactie op de consultatie kunt formuleren. Kom ook! https://www.bof.nl/2015/07/29/dinsdag-11-augustus-informatiebijeenkomst-wet-op-de-inlichtingen-en-veiligheidsdiensten/

 12. helen

  Wij zijn in het bezit van de meest slappe ,criminelen in ons kabinet.
  Als wij dit zouden flikken als gewone mens zouden we achter de tralies belanden zonder pardon.En deze heren blijven maar zitten en wij Nederlanders pikken dit .En mochten ze dan toch opstappen krijgen ze nog banen waar ze miljoenen aan salaris binnen slepen.Hoezo Nederland is corupt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.