• Menu

0 recente resultaten

Flashback: Big Brother Awards 2014

Nog even en we reiken in De Rode Hoed de Big Brother Awards 2018 uit. Wie mogen zich de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar noemen en eens extra lang in de spiegel kijken? In aanloop naar 22 januari blikken we terug op de winnaars van de afgelopen jaren.

 

In 2014 vond de tiende editie van de Big Brother Awards plaats. De beschaamde winnaars waren minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, en de Nederlandse Scholen.

Recordhouder

VVD-coryfee Opstelten mocht de Publieksprijs mee naar huis nemen vanwege het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders. Zorgen van experts en Kamerleden en zelfs grondwettelijke bezwaren en Europese mensenrechtenverdragen legde hij steevast naast zich neer. Ook maakte het publiek zich zorgen om de opmerking van Opstelten dat de opslag van gegevens van alle burgers noodzakelijk zou zijn, omdat er vooraf geen onderscheid gemaakt kon worden tussen verdachte en niet-verdachte burgers. Hoe hardleers deze minister was, bleek wel uit het gegeven dat hij voor de vierde keer een Award in ontvangst mocht nemen. Hij is hiermee onbetwist recordhouder.

Ivo Opstelten. Foto: Roel Wijnants

Scholen

De Nederlandse Scholen ontvingen de Expertprijs voor het op grote schaal gegevens van kinderen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal. De deskundigen en Bits of Freedom wilden een signaal afgeven omdat zij een alarmerend ontwikkeling waarnamen: gegevens over gezondheid, leerprestaties, gedrag en zelfs seksuele activiteiten, sociale problemen en het inkomen van de ouders worden van de geboorte tot ver na de middelbare school verzameld. Scholen lieten hier een grote verantwoordelijkheid laten liggen. “Scholen zouden een veilige omgeving moeten bieden. Maar de talloze gegevensstromen hebben hun bron juist op de scholen, die daarmee allang geen veilige plek meer zijn.” Er wordt geëxperimenteerd en digitale infrastructuur wordt uitbesteed aan bedrijven met een bedenkelijke reputatie op privacygebied.

Foto: Jannes Linders/Atelier Pro

Stem!

Wil jij mee bepalen wie de Big Brother Awards Publieksprijs 2018 krijgt? Stem dan nu. De genomineerden zijn dit jaar Facebook, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Bepaal wie de Big Brother Award Publieksprijs 2018 krijgt!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag