• Menu

0 recente resultaten

Ook in 2019 komen we op voor jouw internetvrijheid

Ook het komende jaar staan onze privacy en vrijheid van communicatie onder druk. Tijd dus voor een voorproefje van onze plannen voor 2019. Jouw hulp is nodig om die plannen waar te maken.

We komen op voor jouw internetvrijheid…

Door de problemen van Facebook en Google bij de wortel aan te pakken

Of je het nou surveillance kapitalismeZuboff over surveillance kapitalismeBehaviours of Users Modified, and Made into an Empire for RentLanier over BUMMER (BUMMER) of gewoon platformproblematiek noemt: het is helder dat bedrijven als Facebook en Google op dit moment geen gezonde rol spelen in ons ecosysteem voor digitale informatie. Er zijn problemen met censuur: we worden steeds afhankelijker van bedrijven die zelf rechtertje kunnen spelen over wat er wel niet mag online. En er zijn problemen met hoe er met data wordt omgegaan: de bedrijven worden met de dag machtiger en daarmee beter in het volgen, profileren en uiteindelijk manipuleren van ons gedrag.

We moeten de hoop niet opgeven. De huidige problemen met sociale media zijn niet de schuld van het internet, maar komen voort uit een businessmodel waarin het uitbuiten van data de norm is. Ook zonder Facebook en Google kunnen we het internet gebruiken om kennis en cultuur met elkaar te delen. Wij gaan dus werken aan een agenda waarin mensenrechten weer centraal komen te staan en we op een veelzijdige, verantwoordelijke en vrije manier met informatie om kunnen gaan.

Door op te komen voor de rechtsstaat met een overheid die zich aan de wet houdt

Het afgelopen jaar bleek dat de Belastingdienst zich niet aan de privacyregels houdtNominatie Belastingdienst voor een Big Brother Award en dat de politie zich niet aan de politiewet houdtNederland gedoogt de wetsovertreding van de politie. We zien steeds vaker dat de overheid zichzelf ruime bevoegdheden toebedeelt, en daarmee onze vrijheden onder druk zet. De waarborgen die ervoor moeten zorgen dat de gewone internetter daar geen last van heeft blijken steeds opnieuw onvoldoende aanwezig. Ook het komende jaar houden we de politie scherp in de gaten. Wat gaan ze bijvoorbeeld doen met predictive policing, vragen ze niet wat ze eigenlijk horen te vorderenWat je kunt vorderen mag je niet vragen, en komen er eindelijk goede spelregels over wat ze wel en niet mogen op het internet?

Door wegwijzer te zijn voor het Internet of Things

We hebben genoeg van alle belachelijke incidenten rondom het Internet of Things. Er gaat geen week voorbij of er is weer speelgoed gehackt, een leverancier die een dienst op afstand uitzet of er blijkt dat een apparaat gegevens stiekem opslaat zonder dat je het door hebt. We hebben daarom een aantal aanbevelingen over wat er op het gebied van Internet of Things beter geregeld moet gaan worden. We gaan de problemen actief bijhouden en in de schijnwerpers zetten om daarmee de fabrikanten te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Door naar de rechter te stappen

Afgelopen november stonden we voor de rechter in een zaak tegen de Autoriteit Consument & Markt om onze netneutraliteitHoe zat het ook alweer? te verdedigen tegen de snode abonnementen van T-mobile. We verwachten aan het begin van 2019 de uitspraak van de rechter. Als we de zaak winnen, betekent het dat we samen met onze Europese partners zero-rating uit de EU kunnen gaan verbannen. Mochten we deze keer nog geen gelijk krijgen, dan zullen we ons beraden op een hoger beroep.

De regering heeft na het door ons gewonnen referendum over de sleepwet een aantal (cosmetische) aanpassingen op de wet geformuleerd. Daar wordt komend jaar in het parlement over gedebatteerd. Met een brede coalitie van burgerrechtenorganisaties, advocaten, journalisten en bedrijven houden we die discussie met argusogen in de gaten en beraden wij ons op de juridische vervolgstappen om massasurveilance in Nederland tegen te houden. Daar hoort natuurlijk ook bij dat we alle rapporten van de twee toezichthouders heel goed zullen lezen en van commentaar voorzien.

We hebben de afgelopen jaren de overheid vaak gedwongen tot meer openheid. Zo kregen we begin 2018 via de rechter de tapstatistieken van onze geheime diensten boven tafelStatistieken AIVD en MIVD voortaan openbaar. Ook in 2019 zullen we één of meerdere keren voor de bestuursrechter staan om bijvoorbeeld de politie te dwingen hun plannen transparant te maken.

Tot slot willen we komend jaar gaan verkennen op welke manier we de Europese privacyregels (de AVG) via de rechter kunnen handhaven. Hoe kunnen we daarmee zoveel mogelijk impact hebben op de manier waarop bedrijven omgaan met jouw persoonlijke data?

Door op 22 januari de Big Brother Awards te organiseren

Op dinsdagavond 22 januari in de Rode Hoed in Amsterdam is het weer zover: de volgende editie van de Big Brother Awards. Eens per jaar kijken we naar hoe het is gesteld met privacy in Nederland. Deze keer hebben we onder meer een jury van expertsDe experts van de jury die per domein (denk aan zorg, werk of wonen) een privacyschender nomineert. Daarnaast kun jij zelf ook stemmen op de organisatie die jij de grootste privacyschender vindt:

Het belooft een hele mooie avond te worden. Je kunt er nog bij zijn…

Door jou het gereedschap te geven om jezelf te bevrijden

Ook in 2019 willen we zoveel mogelijk mensen helpen om bewuster om te gaan met privacy en vrijheid van communicatie op het internet. Onze succesvolle Internetvrijheid ToolboxBekijk onze Toolbox krijgt een inhoudelijke en visuele opknapbeurt. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar gewerkt aan het maken van Do-It-Yourself kits met activiteiten die je kunt gebruiken om zelf bijeenkomsten over internetvrijheid te organiseren. In 2019 rollen we de kits uit én gaan we naast Groningen en Eindhoven nog een aantal andere lokale afdelingen starten. Eén van de DIY kits is Vrijheid EXPOsed. Na de eerste uitvoeringEen beeldverslag van Vrijheid EXPOsed op 14 Bevrijdingsfestivals is het project doorontwikkeld naar een tentoonstelling en internetvrijheidsquiz.

Onze gloednieuwe inzagetool My Data Done RightVraag ook je data op! is zo gemaakt dat hij makkelijk vertaald kan worden en ingezet in andere landen binnen de EU. Komend jaar gaan we op zoek naar partners die met onze hulp de tool willen inzetten in hun lokale situatie. Door heel Europa kunnen mensen dan inzicht krijgen in hoe bedrijven omgaan met hun persoonlijke gegevens.

En door alles scherp in de gaten te houden en ons werk zoveel mogelijk te delen

Het afgelopen jaar heeft de pers ons goed kunnen vinden. Met name rondom het referendum over de sleepwet waren we overal in de media vertegenwoordigd. We zijn meerdere keren op het journaal geweest, zaten live in de studio bij NieuwsuurEen kort stukje uit Nieuwsuur, lazen de hele sleepwet voor bij NOSop3Dat duurde ruim drie uur, mochten tijdens de live-uitzending over de verkiezingen commentaar geven op de winst van het referendum, en we zaten in Avrotros RadarBekijk de belangrijkste fragmenten. Daarnaast stonden we een aantal keer met een opiniestuk in de krant en waren we tientallen keren op de radio te horen. Journalisten zullen ons ook in 2019 weten te vinden als ze een organisatie met expertise op het gebied van privacy en internetvrijheid aan het woord willen laten.

Het liefst houden we onze volgers natuurlijk zelf direct op de hoogte. We zijn te vinden op social media, maar bereiken je liever via je mailbox. Komend jaar gaan we aantal nieuwe nieuwsbrieven starten. Met een aantal mailtjes willen we je bijvoorbeeld helpen om veiliger en vrijer online te gaan of kun je een korte introductie krijgen in onze dossiers. Schrijf je nu alvast in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief om altijd up-to-date te blijven over onze plannen:

En misschien vind je het interessant om te zien welke nieuwsbrieven we nog meer hebben?

En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

We zijn een onafhankelijke stichting en dat willen de komende jaren kunnen blijven. We nemen geen subsidie aan van de overheid omdat haar beleidsdoelstellingen en prioriteiten niet per se de onze zijn. Er zijn een aantal fondsenLees meer over onze financiering en een aantal bedrijvenOnze bedrijfssupporters die ons steunen, maar het merendeel van onze inkomsten moet van individuele donateurs komen. Mensen bij wie we elke maand een paar euro mogen incasseren. Ben jij al donateur?

Daarnaast kunnen we ons werk natuurlijk niet doen zonder de honderden vrijwilligers die ons elk jaar helpen. Wil jij ook jouw skills en tijd inzetten om op te komen voor internetvrijheid? Kijk dan naar wat voor hulp we op dit moment op zoek zijn.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag