• Menu

0 recente resultaten

Vrijheid EXPOsed op 5 mei: beeldverslag

Vandaag kon je op alle 14 Bevrijdingsfestivals in Nederland vrijwilligers van Bits of Freedom vinden bij de installatie "Vrijheid EXPOsed". Vrijheid EXPOsed is een informatiezuil en serious game in één. Spelenderwijs vinden bezoekers hun weg uit de wanorde van cookiemeldingen, krantenkoppen en wel-of-niet privacyvriendelijke apps. Leren over privacy en communicatievrijheid online? Zo ziet dat eruit.

Previous
 • Haarlem
 • Bevrijdingsfestival Amsterdam
 • Roermond
 • Amsterdam
 • Groningen
 • Assen
 • Den Haag
 • Vlissingen
 • Vlissingen
 • Den Haag
 • Haarlem
 • Den Haag
 • Almere
 • Den Bosch
 • Haarlem
 • Utrecht
 • Almere
 • Den Haag
 • Den Bosch
 • Rotterdam
 • Rotterdam
Next

Waarom we dit doen

Op 5 mei vieren we dat we in een open, vrije, democratische rechtsstaat leven. Dat is ook in Nederland geen vanzelfsprekendheid. Digitale technologie geeft burgers veel vrijheid, maar maakt het ook makkelijker voor de overheid en het bedrijfsleven om inbreuk te maken op onze privélevens. Communicatievrijheid en privacy —twee essentiële grondrechten— komen daardoor bijzonder vaak in het gedrang.

We worden online getracked en geprofileerd door bedrijven, en met behulp van de data die over ons wordt verzameld, worden we gediscrimineerd. Onschuldige burgers zijn, bijvoorbeeld door de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (de "sleepwet"), steeds vaker in het vizier van de overheid. Dit leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende opvattingen die juist zo essentieel zijn voor een vitale democratische rechtsstaat. Onze grote afhankelijkheid van onze digitale infrastructuur maakt ons ook op nieuwe manieren kwetsbaar voor criminelen.

Bits of Freedom zorgt ervoor dat de rechten en vrijheden die we in de loop van eeuwen hebben opgebouwd, in deze digitale wereld fier overeind blijven staan. Want het is inderdaad geen vanzelfsprekendheid dat we in een open, vrije, democratische rechtsstaat leven. Welke bijdrage lever jij?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag