• Menu

0 recente resultaten

Winst! Statistieken over afluisterende AIVD en MIVD voortaan openbaar

De ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie maakten vandaag bekend dat ze voortaan jaarlijks tapstatistieken openbaar zullen maken. Dat zijn de cijfers die iets zeggen over het aantal keer per jaar dat onze geheime diensten een telefoon- of internetverbinding afluisteren.

Vier, nee ácht jaar strijd om transparantie

Daar hebben we dan ook jarenlang voor moeten knokken. Het oorspronkelijke verzoek van Bits of Freedom, dat aanleiding is voor het besluitMinisters: statistieken aftappen AIVD en MIVD voortaan openbaar van de ministers van vandaag, is net iets meer dan vier jaar oud. Al die tijd weigerde de minister van Binnenlandse Zaken de cijfers over de tapactiviteiten van de AIVD openbaar te maken en elke keer oordeelde de rechter dat die weigering onvoldoende gemotiveerd was.

Overigens was het verzoek van vier jaar geleden niet eens het werkelijke beginpunt van de strijd om de openbaarheid van deze statistieken. Al in 2010Samenvatting van poging in 2010 om de cijfers openbaar te krijgen, nog voordat ik bij Bits of Freedom werkte, had ik de minister al eens gevraagd om deze cijfers openbaar te maken.

Vanaf nu altijd

We zijn dan ook verheugd om te zien dat de minister van Binnenlandse Zaken haar standpunt heeft herzien en nu ook inziet dat het openbaar maken van deze cijfers de nationale veiligheid niet in gevaar brengt. We complimenteren de beide ministers bovendien met het besluit om de cijfers vanaf nu elk jaar openbaar te maken. Dat scheelt ons (én de minister) weer de nodige procedures. :)

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag